Litijski karneval 2024 – Inflacija odpisanih

10. februar 2024

Politična satira na teme inflacije, odpoklicev izdelkov in funkcionarjev ter druge teme našega vsakdana so na ulice Litije kljub rahlemu dežju privabile množico obiskovalcev

Športna dvorana v Litiji je bila na pustno soboto prepolna že na jutranjem Živ žavu. Male in velike maškare so navdušili kurenti, Pika Nogavička in letošnja novost – napihljiva igrala. Lepo obiskana je bila tudi pustna tržnica. Kostumirani ponudniki krofov, drugih pustnih in ostalih dobrot so sejali dobro voljo med vse obiskovalce. Na povorki Litijskega karnevala  je sodelovalo 16 skupin! Rahel dež ni zmotil prav nikogar, tudi gostov iz Šmartna, Ptuja, Cerknice, Podkuma, Ljubljane in Radomelj. Navdušujoče je bilo kako so skupine vsaka po svoje  ODLIČNO interpretirale temo letošnjega karnevala INFLACIJA ODPOKLICANIH. Toliko različnih politikov in drugih aktualnih akterjev trenutne politične in za vse Slovence zanimive javne scene že dolgo ni bilo v Litiji. Duhovite predstavitve, ki so jih pripravile skupine, so v povorki dopolnjevali še bolj duhoviti predstavitveni teksti. Te so oplemenitili tudi napovedovalci povorke Gal Mavretič, Tadej Premk in zlasti Konrad Pižorn Kondi.

Komisija, ki je ocenjevala skupine je imela veliko dela pri dodelitvi nagrad. Skupaj z  obiskovalci so si bili enotni – najboljša je bila skupina S KMETIJSTVOM REŠUJEMO INFLACIJO Društva podeželske mladine Litija in Šmartno. Prejeli so prvo nagrado v vrednosti 700 EUR in še 200 EUR, ki so jim jih namenili obiskovalci. Drugo nagrado v vrednosti 500 EUR je prejela skupina  Zdravstvo – dvoživke, ki so jo ustvarili »Dobrovoljci«. Tretjo nagrado in 300 € si je prislužila skupina Vse barve naše politike in inflacija Likovnega ateljeja Litija.

Na zaključni prireditvi karnevalske povorke v športni dvorani v Litiji so priznanja prejeli tudi sodelujočim na tekmovanju za Naj pustni krof Litijskega karnevala 2024. Med 20 sodelujočimi si je priznanje za Naj krof 2024 prislužil Miro Dobravec, druga je bila Majda Pregel, tretja pa Irena Doblekar. Zlato priznanje je prejela še Mojca Žust. Tudi ostali krofi so bili odlični. Velika večina pekov je prejela srebrna in bronasta priznanja za kvaliteto.

Na večernem karnevalskem plesu pa je množica mask uživala ob zvokih ansamblov Stil in Osvajalci, podeljene so bile tudi nagrade za najboljše maske!

Podrobno o pestrem dogajanju na letošnjem karnevalu pa na FB strani Litijski karneval!

Hvala vsem sodelujočim v povorki. Hvala vsem, ki ste nam pomagali pripraviti celodnevno pustno dogajanje v Litiji, zlasti ekipi Wake Up Events, Komunalno stanovanjskemu podjetju Litija, Matetovi družbi, Likovnemu ateljeju Litija, Tesarstvu, krovstvu Anton Bučar s.p., SPAR Litija, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno, Osnovni šoli Gradec in številnim drugim.

Organizatorji: Občina Litija, ZKMŠ Litija, Turistično društvo Litija, Razvojni center Srca Slovenije in Mestna skupnost Litija.

Foto: Blaž Bratkovič in Anže Malis, ZKMŠ