Predstava, ki je šla narobe – druga abonmajska

november 12th, 2019

V sredo, 6. novembra smo si ogledali odlično predstavo, ki so jo izvedli mladi igralci. Drugačna predstava, kot ostale, z veliko akcije je litijsko občinstvo ene navdušila, druge pa presenetila. Hvala odličnim igralcem in celotni ekipi. Bilo je nepozabno.

Gledališče iz Velenja obiskovalce razveselilo z lisičko

november 12th, 2019

V soboto, 26. oktobra so nas na matineji obiskale lutke iz Lutkovnega gledališča Velenje z Lisičko Zvitorepko. Prisrčno in poučno z odlično izvedbo. Hvala nastopajočim in pridnim obiskovalcem, ki vedno sodelujejo pri predstavah.

 

Zebrica in Jaka poučna na matineji

november 12th, 2019

Na prvi novembrski matineji smo se poučili o obnašanju v prometu. Zebrica in Jaka iz Miškinega gledališča sta bila tako zabavna, da je predstava kar prehitro minila.

Andrejevi mozaiki na ogled v avli Kulturnega centra Litija

november 5th, 2019

V ponedeljek, 4. novembra 2019 smo bi v avli Kulturnega centra Litija deležni prijetnega dogodka ob odprtju razstave mozaikov iz steklenih koščkov, ki jo je na ogled postavil Andrej Hostnik, član Društva LILA Litija. Andrej je vsestranski umetnik, ki poleg izdelovanja mozaikov dela tudi vitraže, ustvarja s kovino in lesom, rezbari, piše poezijo in prozo, je pritrkovalec, gasilec, pevec,… Skratka človek z veliko začetnico, ki se predaja soljudem in je pomemben člen skupnosti. Na razstavi je 30 mozaikov, vsak s svojo zgodbo. Skupaj z ga. Jožo Ocepek sta nam skozi pogovor predstavila  njegov način dela ter nas naučila pravilnega ogleda mozaikov. Andrej je bil tudi vodja skupine članov Društva Lila, ki je izdelala mozaik Litijski brodnik, razstavljen v avli Občine Litija. Je človek z mnogo talenti, s srčnostjo, predanostjo in  z energijo, ki navduši. Vse prisotne je pozdravila direktorica ZKMŠ Litija,  ga. Alenka Urbanc in se zahvalila Andreju za njegov prispevek k bogatenju kulturnega ustvarjanja v naši skupnosti.

Za kvalitetne in glasbene točke sta poskrbela Matej Prevc in Matjaž Hostnik. Matej je odličen pevec, ki svoj pevski talent pričel oblikovati v zborih na Škofijski klasični gimnaziji pod vodstvom Damijana Močnika, kasneje pa je obiskoval solopetje pri učitelji petja Katji Kovalinki, prepeval je v ljubljanskem opernem zboru, kot solist v mladinskih operah Glasbene matice in Glasbene šole Vič-Rudnik. V različnih vokalnih zasedbah najraje obuja dediščino slovenske ljudske pesmi ter raziskuje raznovrstne pokrajine ljudskih melodij evropske soseščine. Matjaž Hostnik je Mateja spremljal na harmoniki, katero igra že od osnovne šole. Veliko let je bil aktiven pevec in je sodeloval z različnimi zasedbami. V gimnaziji se je navdušil nad igranjem kitare, katero sedaj poučuje v Glasbeni šoli Kokalj. Predstavila sta se z nemško, rusko, irsko in slovensko pesmijo.

Dogodek smo zaključili s prijetnim druženjem in ob tem spoznavali, kako prijatelji in sorodniki cenijo delo našega razstavljalca, ne le kot umetnika ampak tudi kot človeka.

Razstava bo na ogled do sredine januarja 2020, zato vabljeni na ogled vsak delovnik od 8.00 -12.00, v času dogodkov ter po dogovoru na 01-8900200.

Avtor fotografij: Branko Praznik

Začetek 10. sezone Približevanj z gostjo Mojco Drčar Murko

oktober 22nd, 2019

V ponedeljek, 21. oktobra 2019 smo se na prvih Približevanjih v že 10. sezoni srečali s publicistko, novinarko in političarko Mojco Drčar Murko, ki nas je popeljala v čase njenih začetkov in skozi bogato novinarsko delo. Odlična sogovornica se rada spominja otroških dni, ki jih je preživljala v Litiji in Šmartnem, kamor se tudi zelo rada vrača.  Izvedeli smo veliko zanimivega, zato hvala, ga. Mojca, za prijetno druženje. Pogovor je vodil Vladimir Jakopič.

Darko ugnal lisjačka

oktober 15th, 2019

Na poučni in zelo zabavni predstavi je Darko z lisjačkom spoznaval,  kako skrbeti za naravo in ob tem so uživali tudi naši obiskovalci. Hvala Gledališču KU KUC za zabavno predstavo, ki bo prav gotovo vsem ostala v spominu.

 

Kino v Litiji! Uspešen začetek zgodbe

oktober 4th, 2019

V sodelovanju s Kliše Klub Litija se je 28. septembra uspešno pričel projekt Kino v Litiji. “MOJ KINO” je v naši dvorani predstavil 4 filme in filmskih navdušencev ni manjkalo. Na ogled so bili Angry birds, Levji Kralj, Prevarantke in Tisto: drugo dejanje.  Naslednja filmska sobota bo 16. novembra.

 

Akcija z nunami na prvi abonmajski predstavi

oktober 4th, 2019

je bil dan, ko smo pričeli že 22. sezono gledališkega abonmaja v Kulturnem centru Litija, ki je že 7. sezono zapored razprodan. Gostili smo odličen muzikal Nune v akciji v izvedbi Prospot d.o.o.. Odlična pevsko – igralska zasedba je prinesla med obiskovalce navdušenje in smeh: Gojmir Lešnjak Gojc, Alenka Godec, Simona Vodopivec – Franko, Marjan Bunič, Lea Bartha Pesek in instrumentalist Miran Juvan. Hvala vsem izvajalcem ter ekipi za profesionalno izvedeno predstavo.

 

Navdušenje s Piko na prvi otroški matineji

september 25th, 2019

Pika Nogavička je pač Pika Nogavička in otroci jo obožujejo.  Zabavno, sodelujoče, pevsko in poučno je bilo na prvi otroški matineji v sezoni, ki jo je izvedlo odlično gledališče, Zavod Enostavno prijatelji. Hvala obiskovalcem in igralcema za nepozabno vzdušje.

12. festival Slovo poletju 2019 – enkratna in nepozabna večera!

september 10th, 2019

Dvanajsti festival Slovo poletju sta zaznamovala dva nepozabna večera, ki so ju soustvarili odlični: Oto Pestner z bandom, Adi Smolar z Letečimi potepuhi, Zbor sv. Nikolaja Litija z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič, Ženska in moška vokalna skupina Lipa Litija, ki ju vodita Erik Šmid in Žiga Tori! Nepozabne, mnoge že zimzelene melodije so navdušile številno občinstvo. Domače skupine pa so s priredbami pesmi Ota Pestnerja in Adija Smolarja z odličnimi izvedbami pozitivno presenetili naša gosta. Večer je povezoval Gorazd Mavretič, dogodek pa je potekal na ploščadi pred Športno dvorano v Litiji . Letos smo oder postavili na nasprotni strani, kar se je izkazalo za odlično rešitev. Hvala številnim sponzorjem in donatorjem ter vsem, ki se pomagali pri uspešni organizaciji dvodnevnega dogodka!

Sponzorji: KGL Litija, PETROL d.d., TRGOGRAD litija, ASFALT KOVAČ Planina pri Sevnici, PINO Litija, Deželna banka Slovenije, CGP, SPL, Mestna skupnost Litija, Matetova družba d.d., KSP Litija, GEOPLAN Rovšek Litija, SPAR Litija.

Občina Litija, ZKMŠ Litija in Kulturni center Litija

Foto: Marjan Janežič

Tačkov teden v Litiji

junij 13th, 2019

Taček je prvi teden junija osvajal številna srca po celi Litiji. Dogajanje po mestu in njegovih kulturnih ustanovah je prineslo veliko veselja in poučnih trenutkov, ki so potešili mnogo malih radovednosti. Festival se pričenja v Knjižnici Litija, kjer so si mnogi mali in večji obiskovalci ogledali televizijske oddaje Radovedni Taček. Otroci so spoznali legendarno lutko (in Naceta Simončiča), odrasli pa so ob ogledu obujali spomine in se nasmejani vračali v čas mladosti in otroštva.  Predvajanje je omogočila RTV Slovenija. Pred pričetkom festivala smo razpisali 8. Tačkov natečaj in sicer kar v treh kategorijah:  na likovnega je prispelo 606 del, na fotografskega 47, na dramskega pa eno delo. Razstava bo na ogled v knjižnici vse poletje. Otroci so prisluhnili plesno-glasbeni pravljici Lunina čarobna flavtica, v Glasbeni šoli Litija. Predstava jih je očarala in to je gotovo spodbuda učencem Glasbene šole Litija Šmartno, da bi svojo dovršeno zgodbo predstavili še na večjem odru. V muzeju je Taček spoznaval polarne vlečne pse in pogumne pustolovce, ki so na Aljaski iskali zlato.  Srečal se je z aljaškim malamutom, kar je bilo za male obiskovalce  doživetje posebne vrste. Že osmo leto pa se je Taček skupaj s številnimi obiskovalci veselil gledališča in letos smo gostili Miniteater z odlično predstavo Korenčkov palček. Navdušenja je bilo v obilju, tudi na srečanju s pasjimi prijatelji v parku na Stavbah, kjer so sodelovali Društvo Tačke in repki iz Hotiča, Društvo Alfa kan ter Tačke pomagačke. Ob festivalu se napolni tudi Tačkovo pasje igrišče ob Savi – in svetujemo vam, da prihodnje leto ne zamudite pasjih Iger brez meja. Društvo Tačke in Repki je k sodelovanju pritegnilo kar osem kužkov; društvo je letos izredno obogatilo dogajanje na Tačkovem festivalu. Gost spominskega večera v knjižnici je bil Mitja Ritmanič, lutkarski tehnolog. Obujal je spomine na Naceta Simončiča in povedal, kako je nastal Radovedni Taček. Spominsko prireditev so obiskali prijatelji lutk in Naceta Simončiča, med njimi tudi Maruša Cerar Simončič, hči Naceta Simončiča in njegov sodelavec in lutkar, Matjaž Loboda. V kulturnem programu je nastopil ženski pevski zbor OŠ Litija, KUD Litus.

 

Najbolj živahno pa je bilo v parku na Stavbah, na zaključnem dogodku s številnimi stojnicami, na katerih so se predstavili: Veterinarska ambulanta Gaber iz Litije, pasji salon Modne tačke iz Trbovelj, Društvo Tačke in Repki, VDC Litija, Tačke Pomagačke, kostanji so sprejeli litijske knjižničarje, ki izposojali gradivo in gostili obiskovalce v čitalnici na slamnatih balah.  Mladinski center je skrbel za ustvarjalne delavnice, veseli pa smo bili tudi novega fotokotička. Za sladke Tačkove dobrote je sponzorsko skrbela KUHLA. Podelili smo nagrade najboljšim sodelujočim v natečajih, navdušila je glasbena skupina Pikolovci in na obisk je prišel tudi Tačkov prijatelj Litko. Taček  pa je s svojo prisrčnostjo in nagajivostjo  med številne obiskovalce prinesel veliko veselja in sreče. Program je povezoval odlični Lovro iz Gledališča Kolenc.

Veseli smo, da sta v svojo ponudbo, v času festivala, Tačkovo sladico vključila Kavarna Tisa in Okrepčevalnica Kuhla.  Organizacija festivala poteka pod okriljem ZKMŠ Litija in Knjižnice Litija, pridružila pa so se številna društva in ustanove, ki vsaka na svoj način pripomorejo k pestrosti programa. Program domače šole vključijo v svoj učni načrt, s čemer pomembno prispevajo k razpoznavnosti festivala – prav tako smo veseli sodelovanja z vrtci.

Veseli smo izvirnosti in dobre energije, ki prehaja med vsemi sodelujočimi, saj tako skupaj soustvarjamo nekaj nepozabnega za naše najmlajše in se trudimo, da smo vsako leto boljši. Hvala Občini Litija in Mestni skupnosti Litija za finančno podporo.

Knjižnica Litija in ZKMŠ Litija

 

Nagrajeni izdelki Tačkovih natečajev:

Na dramski natečaj je prispelo eno delo; Manca Zavrl je avtorica.

Na fotografski razpis je prispelo 47 fotografij, izbrali so jih 5. Komisija je bila ista: Ana, Sonja in Joža.

Izbrani avtorji fotografij so Aneja Ovnik Škoda, Sabina Slana Cvikel, Petra Kunc, Nik Peterka in Tanja Zavrl.

Na seznamu likovnih del imam 606 otrok, del je nekoliko manj, v treh primerih so eno risbo delale 3 ali 2 deklici.

Dela so prispela iz obeh občin in kar je razveseljivo tudi iz: Destrnik-Trnovska vas, OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Cirila Kosmača Piran, OŠ Grahovo in vrtec Grahovo, OŠ Beltinci.

Komisija je dela pregledala 31. maja. Razstava likovnih del bo v galeriji knjižnice Litija na ogled vse poletje.

Izbrana dela 8. Tačkovega festivala 2019, likovnega in literarnega natečaja:  »Pasji portret«:

606 RISBIC – na ogled v Knjižnici Litija do konca poletja

Izbrana dela:

 1. Forte Vita, 3. r., OŠ Litija, mentorica Simona Hribar
 2. Juvan Zoja, 4. r, OŠ Litija, POŠ Sava, mentorica Lojzka Žičkar
 3. Močilnikar Mia, 4. r, OŠ Gradec, POŠ Vače, mentorici Tadeja Ocepek, Maja Žibert
 4. Grum Zala, 4. r, OŠ Gradec, POŠ Jevnica, mentorica Petra Prosen
 5. Batič Jakob, 2. r, OŠ Litija, mentorica Marjeta Laba
 6. Smuk Škarja Anamarija, 2.r, OŠ Gradec, mentorica Nives Koželj
 7. Jereb Tai, 2. r, OŠ Šmartno, POŠ Velika Kostrevnica, mentoricaTjaša Mihelič, Tamara Remec
 8. Dražumerič Pia, 5.r, OŠ Gradec, mentorica Suzana Likar
 9. Zupan Ela, Cici LILA, 3. r, mentorici, Anita Vozelj, Danijela Kunc
 10. Jančič Taja, 4. r, OŠ Litija, mentorica Karolina Kaliope
 11. Lesjak Martinčič Janez, 3.r, OŠ Gabrovka – Dole, mentorica Irena Koci
 12. Požaršek Tian, 2. R. OŠ Gradec, POŠ Hotič, mentorica Irma Neme Bric
 13. Kozlevčar Rosana, 4. R, OŠ Šmartno, mentorica Maja Gorše
 14. Bračko Skomina Liam, 2. R, OŠ Destrnik-Trnovska vas, mentorica, Dušanka Škamlec
 15. Mazi Petrič Tjob, 2.r, OŠ Grahovo, mentorica Eva Mazi
 16. Hasani Anila, 1. R, OŠ Cirila Kosmača, Piran, mentorica Lorena Lovrečič
 17. Kosem Julija, 4.r,. OŠ Šmartno, mentorica Manja Mihelič
 18. Veladžić Ajdin, 4. R, OŠ Litija, PP, posebni program, mentorici Sandra Rihter, Polona Baš Jere
 19. Jelnikar Artnjak Johana, 4.r. OŠ Gradec, POŠ Kresnice, mentorica Andrejka Setničar
 20. Pene Eva, 1.r., OŠ Gabrovka – Dole, mentorica Jana Marolt

Nagrada po izboru knjižničark za očarljiv  barvni portret:  Ceglar Jaša, 9 let, CICI Lila, mentorici Anita Vozelj, Danijela Kunc

Komisijo za ocenjevanje likovnih in literarnih del so sestavljali: Joža Ocepek, članica KUD LILA, dolgoletna predsednica, Ana Vrhovec, fotografinja, Sonja Perme članica KUD LILA, zaposlena v Knjižnici Litija

 

 

Sladek zaključek sezone otroških matinej

maj 29th, 2019

V soboto, 18. maja smo z Miškinim gledališče in odlično, zabavno in prikupno predstavo Žabica Brokolina in polž Sladkosned zaključili sezono otroških matinej. Vsega je bilo po malo, zdravja, telovadbe in sladolednosti…Se vidimo v jeseni!

Dr. Uroš Ahčan, ponosni in hvaležni za njegov obisk

april 16th, 2019

dig

Na aprilskih približevanjih (15.4.) nas je obiskal prof. dr. Uroš Ahčan, predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo UKC v Ljubljani, izjemen, mednarodno priznanj kirurg. Nepozabna urica klepeta je prehitro minila. Odličen sogovornik, ki ve kaj hoče, ki zna postaviti meje in iskrenost je njegova odlika. Kljub težki situaciji v našem zdravstvu, je znal najti pozitivne besede in še tako slabo situacijo prikazati v boljši luči. Hvala prof. dr. Ahčan, da ste vaš prosti čas namenili obisku v Litiji in nam obogatili urico Približevanj.  Naša redna obiskovalka je ob koncu dejala: “Takšne ljudi še povabite. To potrebujemo.”

Odlična lutkovna predstava z Medvedkom in Zlatolasko

april 16th, 2019

Aprilska otroška matineja je z lutkovno predstavo Medvedek in  Zlatolaska razveselile naše obiskovalce. V odlični izvedbi Lutkovnega gledališča Velenje smo uživali v prijetni in poučni predstavi.

Skupščina Združenja KUDUS

april 2nd, 2019

Letos je redna skupščina Združenja KUDUS potekala v Domu kulture v Kamniku. Bilo je poučno in zanimivo. Izvedeli smo veliko novega. Hvala organizatorjem in seveda gostiteljem. Lepo je v Kamniku!

S tisočineno pravljico na matineji

april 2nd, 2019

V soboto, 30. marca smo gostili LG Tri in zabavno pravljico z naslovom 1001 pravljica. Luštno some se imeli in minute so prehitro minile.

Čebelica Sivka s prijatelji na otroški matineji

marec 19th, 2019

Na prvi marčevski matineji smo spoznali prikupno čebelico Sivko in njene prijatelje. Smeha z muho Milanom ni manjkalo in dobre pol urice zabave  je kar prehitro minilo. Predstavo je izvedlo Gledališče Kolenc.

Z odlično predstavo domače gledališke skupine zaključili abonmajsko sezono

marec 19th, 2019

V četrtek, 14. marca smo si na peti predstavi v tej abonmajski sezoni ogledali odlično predstavo domačega Izrednega teatra. S predstavo Delamo na sebi so navdušili občinstvo in poželi velik aplavz. Predstavo je režiral Marko Djukić, igralci pa so dokazali, da imajo izjemen talent in verjamem, da bomo v prihodnjih sezonah zopet deležni odličnih predstav.  Hvala vsem za nepozaben večer.

Saša Pavček na urici Približevanj

marec 14th, 2019

V sredo, 13. marca smo se na Približevanjih srečali z igralko, pesnico, esejistko, profesorico, dramatičarko Sašo Pavček, s katero je urica druženja in prijetnega klepeta kar prehitro minila. Predstavila nam je utrinke iz svojih otroških let, iz gledaliških odrov, iz družinskih trenutkov, nam predstavila nekatere svoje knjige ter tudi odigrala odlomek iz njene monodrame. Hvala ga. Saša Pavček, da ste si kljub natrpanemu urniku vzeli čas in nas počastili z obiskom na Približevanjih.

Litijski karneval 2019

marec 8th, 2019

Litijski karneval 2019 je med debelim četrtkom in pepelnično sredo pod motom  LITIJA FIRST – NAJPREJ LITIJA – LITEXIT večkrat napolnil Litijske trge, ulice in športno dvorano. Dogodke je pripravljalo skoraj 900 oseb (od tega cca 650 udeležencev povorke), skupaj nas je na pustnih prireditvah rajalo skoraj 13.000 Litijanov in gostov.

 Najprej je Litko od župana in obeh podžupanov Litije prevzel pustno oblast. Obljube Litka in svetovalcev Trumpa in Mayeve so prepričale Litijane, ki so se glasno izrekli za samostojno Litijo. To je bila hkrati najbolj vesela osamosvojitev v zgodovini: od srca smo se nasmejali domislicam Mame Manke. Vesela je bila tudi zabava  z Isaacom Palmo in Ulo Lozar. Osamosvojitveno zborovanje je začel in končal Pihalni orkester Litija.  Na prireditvi smo tudi razglasili naj krofe letošnjega pustovanja.

 Otroški pustni živ žav je v soboto dopoldan ponovno napolnil športno dvorano. Otroci, starši in ostali obiskovalci so lepo sprejeli kurente, orače, pokače, čarovnika Joleta Coleta, glasbeno skupino Pikolovci, maskoto karnevala Litka in animacijo Šole plesa Aleksandre Košir.

 Vrhunec pustovanja je bila popoldanska karnevalska povorka. Sodelovalo je  25 karnevalskih skupin iz Litije ter bližnje in daljne okolice. Pripravile so izjemno duhovite, kvalitetne in inovativne predstavitve različnih aktualnih tem. Večina je bila, tako kot je značilno za litijski karneval, aktualno-političnih. Sledile so teme vezane na naravo – največ na temo čebelic, naših Kranjskih sivk. Letošnji karneval je bil poseben tudi po tem, da je gostil Prvi čebelji karneval – v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije. Vse karnevalske skupine si zaslužijo našo iskreno zahvalo. Neizmerno smo se zabavali ob dodelanih in dinamičnih nastopih. Komisija je za najboljše skupine razglasila:

 1. skupina: SLEPI DRUGI TIR – ekipa Gradec, Litija,
 2. skupine: STEBRI SLOVENSKE KULTURE – KUD Milke Zorec, Hotinja vas,
 3. skupina:  SHIRANE KRAVE ZA LITIJSKO ELITO –  Društvo podeželske mladine Litija in Šmartno,
 4. skupina MEXICO TRUMP iz Horjula in
 5. skupina: NAŠ MALI SVET ŽE 90 LET, Vrtec Litija.

Lep dan je zaključila zabava s Tanjo Žagar. Športna dvorana je bila ponovno polna namaškaranih in razposajenih gostov, ki jih je pevka navdušila s svojim energičnim nastopom.

Na pustni torek so se na Otroškem karnevalu v športni dvorani najbolj zabavali otroci litijskih in šmarskih vrtcev ter OŠ Gradec in OŠ Litija. Pod mentorstvom pedagoginj je veliko razredov pripravilo skupinske maske. Tudi večina ostalih se je izjemno lepo našemilo, plesali in peli so na glasbo Pikolovcev, v družbi maskot Litka in Tačka.

Dogodke letošnjega Litijskega karnevala, ki so potekali na prostem je popestrila sejemska ponudba. Najbolje sprejete so bile stojnice Društva kmetic Litija in Šmartno. Oba dneva smo pojedli vse krofe, flancate in ocvirkove potice.

 Organizatorji Litijskega karnevala 2019: Občina Litija, Javni zavod za kulturo, mladino in šport Litija, Turistično društvo Litija in Čebelarska zveza Slovenije se zahvaljujemo vsem sodelujočim na karnevalu. Zahvala sponzorjem Litijskega karnevala 2019: Spar Hipermarket Litija, Restavracija Mona Liza, Trgograd, Pino gradbeni inženering, Omahen Transport in As Teprom;  zahvala tudi številnim donatorjem.

 Predvsem se zahvaljujemo vsem Litijanom in gostom za tako množičen obisk prireditev. Uspešno smo priklicali pomlad.

Fotografije karnevalskih dogodkih vidite na: www.litija.si/objava/117691 in www.facebook.com/litijski.karneval.