Odprtje razstave Društva Lila -Akvareli

26 oktobra, 2023

V sredo, 25. oktobra smo z društvo Lila Litija v avli Kulturnega centra odprli novo razstavo z naslovom AKVARELI. Razstavo je na dogodku predstavila predsednica društva ga. Jelka Jantol, za glasbeni program pa je poskrbela učenka GŠ Litija Šmartno, klarinetistka Tina Peruci, mentorica je prof. Nadja Drakslar Petrač, pri klavirju jo je spremljal prof. Urban Slapničar.

Razstava bo na ogled do sredine meseca januarja 2024.

Ogled je možen vsak delovnik od 8.00 do 13.00, v času dogodkov v popoldanskem času in po dogovoru na  01-8900-200.

 

Urica pogovora z g. Janezom Polajnarjem je prehitro minila

17 oktobra, 2023

Na prvih Približevanjih v novi sezoni smo se srečali z glavnim  hidrologom na Agenciji za okolje RS g. Janezom Polajnarjem. Odličen sogovornik, ki je velik poznavalec voda. Je tudi urbanist,  športnik in izvrsten strokovnjak za hidrologijo v Sloveniji. Urica pogovora je prehitro minila. Izvedeli smo veliko novega in zanimivega. Hvala g. Polajnar, da ste si vzeli čas za obisk v Litiji. Želimo vam veliko uspehov še naprej.

Pogovor je vodila Saša Kisovec.

Odličen koncert Hamo &Tribute 2 love na odru Kulturnega centra Litija

16 oktobra, 2023

Izvrstna glasba in navdušena publika bi lahko na kratko opisali odličen koncert Hama&Tribute 2love na našem odru!

Bil je nepozaben večer poln pozitivne energije. Hvala Hamo in ekipa!

Strašni strah sploh ni bil strašen

15 oktobra, 2023

Drugo otroško matinejo je prvič na našem odru izvedel Zavod Frnikola in nasmejal številne obiskovalce. Strah sploh ni bil strašen, samorog je bil smešen, deklica pa prijazna. So bili odzivi malih gledalcev.

Bober poučil najmlajše, ki so lahko uživali tudi v ulični predstavi

1 oktobra, 2023

V soboto, 30. septembra se je pričela nova sezona otroških matinej z ekološko predstavo Bobrova skrivnost v izvedbi Gledališča Enostavno prijatelji, ki so svojo nalogo odlično opravili. Po predstavi so si vsi obiskovalci ogledali še zanimivo ulično predstavo, ki so jo izvedli umetniki iz kar 3 držav, ki so se ravno mudili v Sloveniji. Bilo je zabavno in nekaj novega!

 

Slavnostna akdemija ob občinskem prazniku in dnevu državnosti

20 junija, 2023

O Tačkovem festivalu 2023

13 junija, 2023

Pestro dogajanje Tačkovega festivala je letos med obiskovalce prineslo veliko veselja in iskric v očeh. Taček je obiskal in nas razveseljeval v Knjižnici Litija, v Mestnem muzeju Litija, v Glasbeni šoli Litija ter v Kulturnem centru Litija. Otroške radovednosti ni manjkalo. Oddaje Radovednega Tačka in pogovori v knjižnici so vedno zanimivi, učenci in učitelji glasbene šole so tudi tokrat pripravili odlično predstavo, ob kateri smo izvedeli veliko novega. V muzeju so obiskovalci lahko pobožali repliko lutke Tačka ter spoznali njegovo zgodbo od nastanka, preko televizije ter do prihoda v muzej. V Kulturnem centru smo kar štirikrat napolnili dvorano in uživali ob odlični gledališki predstavi Damjane Golavšek in Stena Vilarja z naslovom Medenka. V parku na Stavbah je bil v dopoldanskem času pravi vrvež. Otroci iz šol in vrtcev so spoznavali delo psa vojaške policije z vodnikom Urbanom, aktivnosti treh urnih kužkov policistov z vodnikom Janezom, svoje delo pa so predstavili tudi litijski policisti pod vodstvom g. Hrupa z mobilno policijsko postajo. V sredo zvečer smo se sprehodili po Nacetovi poti po starem mestnem jedru in spoznavali življenje in delo Naceta Simončiča. Zelo veseli smo bili tudi obiska Nacetovega prijatelja g. Matjaža Lobode, ki je z nami delil zanimive zgodbe o njunem sodelovanju. V petek pa smo ves dan pogledovali v nebo… Bo deževalo? Odločili smo se, da dežja ne bo in da bo zaključek Tačkovega festivala pester in  zanimiv, kot smo si ga zamislili. Peli in plesali smo s skupino F.R. E.Š, spoznali delo veterinarke Eve Lesjak, Tina Pašalič – Studio Ruthina je očedila kužke, Kuhla nas je pogostila s Tačkovimi palačinkami in sladoledom, odžejali smo se z limonado, Knjižnica Litija pa nas je vabila na prelistavanje knjig v senci kostanjev. V dolgih vrstah so najmlajši obiskovalci nestrpno čakali na svojo priložnost, da se pomerijo v starih otroških igrah. Veliko navdušenja pa je požela tudi pasja pista, letošnja novost na festivalu. Po njej se je sprehodilo kar 15 kužkov in po napetem glasovanju smo razglasili najsimpatičnejšega in najNEubogljivejšega kužka. Kot vsako leto je tudi tokrat v okviru festivala potekal likovni in literarni natečaj, na katerega smo letos prejeli preko 300 del. Program petkovega veselega druženja je povezoval Lovro Lah.

Za nami je lep in dogodivščin poln Tačkov teden. Za to je zaslužnih veliko soustvarjalcev. Organizatorja festivala ZKMŠ Litija in Knjižnica Litija se zahvaljujemo: Policijski postaji vodnikov službenih psov Ljubljana in vodniku Janezu Tonejcu, Specialni vojaški policiji in vodniku Urbanu Gradišku, Policijski postaji Litija in g. Andreju Hrupu, sponzorjema nagrad  ZOO NARA, Mateja Šimenc s.p. Litija in Trgovini Mr. Pet, Okrepčevalnici Kuhla, Veterinarski ambulanti Gaber – Eva Lesjak s. p., Studiu Ruthina, Tina Pašalič s.p. in Društvu Tačke in Repki s Sabino Palka.  Hvala tudi vsem lastnikom kužkov, ki ste sodelovali na modni pisti, Mateji Šteferl za pomoč pri izvedbi prikaza dela službenih psov, Tački pomagački Lindi in lastnici ga. Maji Bregar. Ga. Tanji Lakovnik preciznost pri izdelavi replike lutke Taček.

Iz srca se zahvaljujemo tudi številnim obiskovalcem, ki ste se udeležili dogodkov letošnjega Tačkovega festivala. Taček je bil navdušen, mi pa se že veselimo snidenja z  njim naslednje leto.

Dogodek poteka v sklopu projekta Ureditev Kulturnega centra Litija, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Obiskal nas je dr. David Zupančič

16 maja, 2023

Na zadnjih Približevanjih v sezoni  (15.5.2023) smo gostili dr. Davida Zupančiča, ki je z nami delil zanimive zgodbe, katere je opisal tudi v njegovi knjigi, ki je bila lani najbolj prodajana v Sloveniji! Hvala za odličen in zanimiv večer!

Zaključek otroških matinej na Čirabarki

14 maja, 2023

V soboto, 13. maja smo si na našem odru ogledali zadnjo predstavo v sezoni in sicer smo uživali v predstavi Gledališča KU KUC z naslovom na Čirabarki. Smeha ni manjkalo in zadovoljnih obrazov naših malih obiskovalcev, ko smo jih ob koncu posladkali s sladoledom.

Gostili smo igralca in humorista Konrada Pižorna Kondija – aprilska Približevanja

18 aprila, 2023

Na aprilskih približevanjih smo gostili dramskega igralca, humorista in režiserja Konrada Pižorna Kondija, ki je z nami delil zanimive zgodbe s pestrega in bogatega  igralskega življenja. Predstavil se nam je tudi s tremi odlomki iz dramskih del, v katerih je igral ter nas ob koncu povabil na novo predstavo, ki že nastaja.  Zahvaljujemo se mu za prijeten večer in mu želimo veliko zdravja ter uspešnih igralskih zgodb. Z gostom se je pogovarjala Aleksandra Mavretič.

 

V avli KC-ja razstavlja litijska ilustratorka Saraja Cesarini

17 aprila, 2023
V soboto smo otvorili novo likovno razstavo v naši galeriji. Litijska ilustratorka tokrat na ogled postavlja serijo 9 ilustracij z naslovom . Zahvaljujemo se avtorici razstave za topel sprejem, direktorici ZKMŠ Litija gospe Alenki Urbanc za lepe uvodne besede ter glasbeni skupini Noreia za glasbeno spremljavo na dogodku.
Razstavo si lahko ogledate v času uradnih ur Kulturnega centra Litija, ob delavnikih od 8. do 13. ure oziroma v času dogodkov v naši dvorani ter po dogovoru na 01-8900-200. Toplo vabljeni!

Adi Smolar v Litiji

15 aprila, 2023

V petek, 14. aprila smo na našem odru gostili vedno odličnega, enega in edinega Adija Smolarja! Nepozaben koncert z veliko smeha in prepevanja obiskovalcev.

Hvala Adi in uspešno še naprej.

Zajček Sladko je nasmejal najmlajše in…

15 aprila, 2023

…jim dal tudi lekcijo o zdravi prehrani v predstavi Gledališča Enostavno prijatelji, ki smo si jo ogledali v soboto, 15. aprila na otroški matineji. Hvala! Bilo je poučno in zabavno.

Mlakarjev Tutošomato navdušil polno dvorano

23 marca, 2023

V sredo, 22. marca smo v Litiji v okviru gledališkega abonmaja gostili predstavo Tutošomato avtorja Iztoka Mlakarja, ki je seveda tudi igral in prepeval. Z odlično ekip igralcev so z odličnim besedilom, igro ter prepevanjem navdušili in poželi velik aplavz. Želimo si še več tovrstnih gledaliških predstav, ki so zares vrhunske. Čestitke vsem!

Apčiiihhhh na otroški matineji

21 marca, 2023

Na otroški matineji smo 18. marca 2023 uživali in se smejali na odlični predstavi Miškinega gledališča Čirule čarule in kihalni prašek.

Prijeten večer s Katarino Venturini

21 marca, 2023
Na Približevanjih smo 13. marca 2023 gostili srčno damo, ga. Katarino Venturini. Urica pogovora z njo je prehitro minila.
S svojo nežnostjo, toplino in iskrenostjo je napolnila srca obiskovalcev in izvedeli smo marsikaj zanimivega.
❤️Hvala ga. Katarina za vaš obisk in uspešno delo vam v Plesna Zvezda želimo še naprej. ❤️

Boeing, boeing je pristal na odru Kulturnega centra Litija

23 februarja, 2023

Uspešnica Špas teatra Boeing, Boeing je v razprodani dvorani navdušila in nasmejala občinstvo. Hvala odlični mladi ekipi igralcev za zabaven večer in uspešno delo želimo še naprej.

Zvezdana Mlakar gostja Približevanj

14 februarja, 2023

Na februarskih približevanjih nas sta nas obiskala Zvezdana Mlakar in Rok Smolej. Zvezdana je odlična pripovedovalka in iz njenih bogatih življenjskih izkušenj smo izvedeli veliko zanimivega. Skupaj z Rokom sta izdala knjigo spominov v z naslovom Pogovori, ki so mi spremenili življenje  in z nami delila zgodbe o ljudeh, ki so križali njune poti v skupnem ustvarjanju.

Butalci na otroški matineji

12 februarja, 2023

11. februarja smo gostili odlično Lutkovno gledališče Makarenko in si ogledali zabavno in poučno lutkovno predstavo v kateri so glavno vlogo odigrali Butalci. Ni manjkalo prepevanja in zabavnih pogruntavščin, kakršnih so sposobni samo Butalci.

 

Kultura smo ljudje – osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v Kulturnem centru Litija – 7. februar 2022

9 februarja, 2023

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika smo se ozrli k začetku kulture slovenskega naroda, k ljudskemu izročilu in jeziku. Tako ljudsko izročilo kot jezik sta med seboj tesno povezana, se dopolnjujeta in bogatita in dajeta narodu samozavest, njegovo samosvojost in ga delata unikatnega, je v uvodu poudarila povezovalka Saša Kisovec.  Župan Občine Litija g. Franci Rokavec je v govoru pohvalil številne litijske kulturne ustvarjalce, ki bogatijo naše okolje skozi vse leto in dober glas ponesejo tudi izven meja občine, države. Osrednji govornik, evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je poudaril velik pomen ohranjanja slovenskega jezika, ljudske kulture in umetniškega ustvarjanja v širšem evropskem prostoru. To je bilo pomembno v preteklosti in nas je ohranilo kot narod. Enako pomembno pa je sedaj in bo tudi v prihodnosti. Vrhunski domači Zbor sv. Nikolaja Litija je pod vodstvom Helen Fojkar Zupančič prepeval ljudske pesmi in zopet navdušil z odlično izvedbo. V goste pa smo tokrat povabili zasedbo Bajate, ki nas je skozi pripovedovanje slovenskih ljudskih pravljic in pesmi popeljala v svet zgodb in glasbe in pozitivno presenetila poslušalce. Dogodek smo tokrat nadgradili tudi s svetlobnimi efekti in video projekcijami, ki so vsebini dodali še poseben pomen. Vsi obiskovalci so lahko po dogodku okušali vina Vinogradniškega društva Štuc ter domače dobrote iz Kuhle.