Iskriv večer s Tonetom Hočevarjem na Približevanjih

oktober 13th, 2021

V ponedeljek, 11. oktobra smo pričeli z deseto sezono Približevanj. V teh letih smo se srečali kar z 73 odličnimi sogovorniki. Prvi gost v sezoni je bil Tone Hočevar, novinar, pisatelj, ljubitelj psov in še marsikaj. Veliko smo izvedeli o njegovi bogati novinarski poti. Bil je novinar za TANJUG v Latinski in Južni Ameriki v Rimu… Kasneje pa po državah vzhodne Evrope. Kljub temu, daj e upokojen, je še  vedno zelo aktiven in razmišljujoč, piše za Delo ter ima tedensko oddajo na RAI ter piše knjige. Letos bo izšla nova, o psih. Skozi kariero se je srečeval z zelo zanimivi ljudmi in doživel veliko zanimivega. Urica klepeta je je bila prekratka in je zelo hitro minila, saj je odličen pripovedovalec. Hvala,  g. Tone za lep in nepozaben večer v naši družbi.

 

Koncert ZBORA SV. NIKOLAJA LITIJA – SLOVENSKE LJUDSKE PESMI

september 30th, 2021

Spoštovani!

Zbor sv. Nikolaja in dirigentka Helena Fojkar Zupančič vas vljudno vabijo na KONCERT SLOVENSKIH LJUDSKIH PESMI, ki bo v soboto, 9.oktobra 2021 ob 19.30,  v Kulturnem centru Litija.

Brezplačne vstopnice si lahko rezervirate: kulturnicenter@zkms-litija.si ali na 01-8900-200 (vsak delovnik od 8.00-12.00) –

Pevci bodo veseli PROSTOVOLJNEGA PRISPEVKA, ki ga bodo namenili delovanju zbora!

V primeru polne zasedenosti dvorane bo koncert izveden tudi ob 17. uri.

Pogoj za vstop v Kulturni center Litija je izpolnjevanje pogoja PCT.

 

Slikarska razstava Sabine Slana Cvikl na ogled

september 21st, 2021

V ponedeljek, 20. septembra je v Kulturnem centru potekal dogodek ob odprtju prve samostojne slikarske razstave Sabina Slana Cvikl, članice Društva LILA. Avtorico razstave je predstavila predsednica društva Jelka Jantol, s poezijo je večer obogatila Joža Ocepek Josipina, za glasbo je poskrbela saksofonistka Vesna Vavtar.

Razstava bo na ogled do 5. novembra. Ogled možen v dopoldanskem času, oz. po dogovoru na 01-8900-200.

15. festival Slovo poletju z odličnimi gostjami

avgust 31st, 2021

15. festival Slovo poletju se v zgodovino festivalov zapisuje kot poln pozitivne energije ter glasbe, ki je navdušila številno občinstvo. Prvi večer, 25. avgusta so na ploščadi pred Športno dvorano v Litiji pripravili Eva Hren ter Pihalni orkester Litija. Instrumentalisti in odlična pevka so z raznolikim programom ogreli občinstvo, ki pa se je naslednji dan zbralo v dvorani. V goste smo povabili ikono slovenske glasbe Eldo Viler in Ano Dežman, ki sta skupaj z Žensko vokalno skupino Litija navdušili poslušalce. Tretji dan smo prizorišče dogajanja prestavili na Graško Dobravo, ko so v dobro voljo in v ritme narodnozabavne in pop glasbe popeljali Eva Černe, Ansambel Lesarji in Moška vokalna skupina Lipa Litija. Vse tri večere je program povezovala Zala Žnidarič. Trije različni večeri, odlične glasbene gostje in instrumentalisti ter domače skupine, ki med poslušalce vedno prinesejo veliko pozitivne energije in navdušenja.

Hvala Občini Litija, ki že vsa leta omogoča izvedbo festivala, hvala Mestni skupnosti Litija za  uporabe dvorane ter stolov,   Matetovi družbi za sponzorski prispevek ter  g. Mirku Turku za prostor za gostjo Evo, g. Jožetu Nedelyiju, Društvu invalidov Litija Šmartno ter Spina d.o.o. za sodelovanje.

Nepozabni trenutki so “zabeleženi” tudi v fotografijah, foto: Žiga Lupše

 

 

 

 

 

Tačkov festival v letu 2021

julij 1st, 2021

Tudi letošnji Tačkov festival je bil drugačen, kot smo ga bili vajeni ampak vseeno bogat, zanimiv, poučen in tudi družaben! V sodelovanju s Knjižnico Litija smo pripravili pester program. Vsa leta festival poteka v prvem tednu junija, letos pa se je del programa izvajal kar ves mesec. Otroci iz vrtca in učenci prve triade so se v kinu družili s Tačkom in sicer so spoznavali Radovednega Tačka skozi TV oddaje in sicer v Kulturnem centru Litija, v Knjižnici Litija, v Mestnem  muzeju Litija in v Glasbeni šoli Litija, kjer so se občasno lahko srečali tudi z maskoto Taček ali s pravimi pasjimi prijatelji. Navdušenja ni manjkalo in otroci so oddaje odlično sprejeli in verjamemo, da tudi marsikaj novega naučili. Preko 140 risbic je prispelo na likovni natečaj in ugotavljamo, da med nami res živijo pravi slikarski umetniki. Taček je bil navdušen nad svojimi podobami. Razstava bo na ogled v avli Občine Litija od 5.7. do 13.7.2021 ter v Knjižnici Litija. Nagrajenci bodo obveščeni po elektronski pošti.  Zelo veseli pa smo bili tudi odziva na letošnjo novost in sicer na spletno igro S Tačkom po mestu.  Skupaj z najmlajšimi je bilo potrebno poiskali skrite točke po mestu, reševati uganke, potelovaditi, peti… in tako so si udeleženci lahko prislužili možnost sodelovanja v nagradnem žrebanju. Taček je izžrebal naslednje nagrajence: med posamezniki: 1. nagrada darilni bon za 50€ je prejela Franka Kulaš, 2. nagrado: darilni bon za 30€  Zoja in Tara Vtic, vrečko presenečenja pa je prejel Rok Bregar. Med skupinami pa so bili izžrebani za ogled Rudnika Sitarjevec s škratom skupina Robljički ter za sladoledno razvajanje skupina Tački AS. Posnetek žrebanja si lahko ogledate na Facebook profilu Tačkov festival Litija. Nagrajenci so bili o prevzemu nagrade obveščeni po elektronski pošti. Na 20. obletnico smrti Naceta Simončiča pa je potekal spletni dogodek v njegov spomin: Nace Simončič, človek za vse čase. ,katerega si še vedno lahko ogledate. Tudi letos je na festivalu sodelovalo Društvo Tačke in Repki, ki se je na pohod po mestu podalo skupaj s pasjimi prijatelji v petek, 4. junija in veselih pogledov ni manjkalo. V dvorani Kulturnega centra Litija sta otroke s svojima pasjima prijateljicama šnavcerko in bernardinko,  razveselili Mateja Šteferl in Nina Prcač Dolinšek.

Maskota Taček s svojo prisrčnostjo in kosmatostjo vedno navduši.  Vse. Najmlajše in tiste malo starejše. Tudi objemov ni manjkalo, saj smo jih že vsi pogrešali in bolj so mehki,  bolj so prijetni.

Verjamemo in upamo, da bomo v naslednjem letu izvedli Tačkov festival, kot si želimo. Letos smo se veliko naučili in idej za prihodnje nam ne manjka.

Hvala številnim malim obiskovalcem, njihovim vzgojiteljem in učiteljem, staršem in babicam in dedkom… Hvala sodelujočim: Knjižnici Litija, Kulturnemu centru Litija, Mestnemu muzeju Litija, Glasbeni Šoli Litija, Mladinskemu centru Litija, Mateji Šteferl, Nini Prcač Dolinšek,  Društvu Tačke in Repki ter fotografu Žigi Lupšetu!

Fotogalerija: Žiga Lupše, arhiv KC, MM in Knjižnica Litija

 

 

 

 

Odprtje Parka osamosvojitve – od 30- letnici dneva državnosti

junij 29th, 2021

V petek, 25. junija 2021, ob 30. letnici dneva državnosti je na Valvazorjevem trgu potekal slavnostni dogodek ob odprtju novega Parka osamosvojitve.  V parku raste lipa, ki jo je pred 30-leti zasadil Jelko Kacin, ki je bil tokrat slavnostni govornik.  Prisotne sta nagovorila tudi župan g. Franci Rokavec ter poslanec Boris Doblekar. Zasavski rogisti in Oktet Valvazor so poskrbeli za glasbeni del programa, ki ga je povezoval Gorazd Mavretič.

Trak so prerezali državni sekretar Jelko Kacin, župan Franci Rokavec, Ivan Lovše, predsednik območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Dušan Jovanovič, predsednik policijskega veteranskega društva Sever Litija in poslanec Boris Doblekar.

Park je zasnoval univ. dipl. inž. krajinske arhitetkture Žan Lovše, ki je zapisal:

Lokacija Parka Osamosvojitve Slovenije se nahaja znotraj starega mestnega jedra Litije, kjer se prepleta več obstoječih prostorskih kvalitet. Ob zelenem sistemu sitarjevškega gozda, lokaciji najvidnejšo identiteto vliva čudovita lipa, ki je bila zasajena leta 1991 in ima ob deblu tudi svojo spominsko ploščo. Pomemben stavbni pečat prostoru daje litijska cerkev z vertikalnim poudarkom zvonika, poleg nje pa tudi višja Škofova hiša s severne strani. Najbolj nenavadna izmed vseh kakovosti pa je osrednja praznina, ki je nastala po odstranitvi objekta Borovo. Ob besedi »praznina« ponavadi začutimo pridih monotonosti, a v prostorski stroki temu ni vedno tako. Pojav praznine je v konkretnem primeru pomenilo, da je prostor zaradi pretekle nakopičenosti na novo »zadihal«, poleg tega pa nam je  ponudil nekaj novih mestnih vedut. Kot je v tekstu nepogrešljiv presledek in v glasbi pavza, so v prostorskem oblikovanju odprti prostori. Slednji dajejo poudarek okoliškim prostorskim gradnikom in so zlasti dobrodošli takrat, ko je prostor prenasičen z arhitekturnimi detajli. Tukajšnji osrednji odprti prostor pa ni resnično prazen, ampak zajema protitankovsko piramido, nameščeno v kontekstu osvetljenega podstavka, sodobno urbano opremo ter talno umestitvijo abstraktne ponazoritve tankovskih gosenic. Ta del je v korelaciji z mogočno lipo v odnosu polno-prazno, kar pomeni, da se prostora medsebojno dopolnjujeta v kontekstu volumnov in kontrastov. Osrednji tlakovani prostor je obdan z linijo grmovnic, nad njo pa se nahaja vogalno-trikotna škarpa, ki se kot gorski vrh dviguje iznad nižinske gozdne krajine. Slednja prostorska gradnika namensko dopuščata predstavo o dodatnem simbolu slovenske identitete, kot gorate, alpske države. Ob pogledu proti hribu Sitarjevec, ki nudi umirjeno zeleno ozadje, je moč razbrati tri izrazitejše vertikale; če je na eni strani najnižja vertikala tako imenovani »gorski vrh«, na drugi strani pa cerkveni zvonik, je vmesni element zastavni drog. Lokacija slednjega je od nekdanje situacije namenoma odmaknjena od vplivnega območja lipe. Razlog se nahaja v tem, da lipa še ni dosegla svoje končne dimenzije in tako s strokovnega kot tudi s simbolnega stališča je prav, da ji pustimo dovolj svobode za bodoči razvoj. Drevo z vsakoletnim prirastom namreč abstraktno simbolizira tudi razvoj slovenske države ter družbe. Zastavni drog je tako pozicioniran na dvignjenem podestu in prav zaradi slednjega, je zastava optimalno vidna iz različnih stranic. Koncept nove zasnove združuje dva oblikovna pristopa tako parka, kot trga, kar omogoča, da se v novem ambientu smiselno prepletajo tako urbani, kot tudi zeleni sistemi. Park Osamosvojitve Slovenije je  v svoji celoti zasnovan kot protokolarni mestni ambient, z zgodovinsko noto odprtega tipa in hkrati kot prostor sproščenega medsebojnega druženja.

Foto: Barbara Bučar

 

Slavnostna akademija ob prazniku Občine Litija

junij 18th, 2021

16. junija praznuje Občina Litija. Kot vsako leto na slavnostni akademiji župan Franci Rokavec podeljuje občinska in Jerebova priznanja. Slavnostni govornik je bil Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, glasbeni program so izvedli odlični Darja Švajger s pianistom Jako Puciharjem ter Moška vokalna skupina Lipa. Obiskovalce so v parku pozdravili Leseni rogisti.  Scenarij in povezovanje sta bila delo Gorazda Mavretiča.

Prejemniki Jerebovih priznanj:

 1. Za 14 let delovanja na področju kulture in promocijo ljubiteljske kulture v občini bronasto Jerebovo priznanje prejme CITRARSKI ORKESTER SREBRNE STRUNE DRUŠTVA UPOKOJENCEV LITIJA
 2. Za 12 let delovanja na področju kulture in promocijo ljubiteljske kulture v občini bronasto Jerebovo priznanje prejme VERA TARADI
 3. Za 10 let delovanja na področju kulture in promocijo ljubiteljske kulture v občini bronasto Jerebovo priznanje prejme VESNA BERK
 4. Za 20 let delovanja na področju kulture in promocijo ljubiteljske kulture v občini srebrno Jerebovo priznanje prejme DRAGICA TURENŠEK
 5. Za 20 let delovanja na področju kulture in promocijo ljubiteljske kulture v občini srebrno Jerebovo priznanje prejme DRAGICA ŽONTAR

Prejemniki priznanja župana:

Alojzij Grebenc – za izjemno  opravljeno do pri predstavitvi Gabrovke z okolico v obsežni monografiji  TO SMO MI priznanje župana Občine Litija prejme  Alojzij Grebenc

Blaž Zarnik – za izjemno predano delo in odgovoren pristop pri večletnem oživljanju rudnika Sitarjevec priznanje  župana občine Litija prejme Blaž Zarnik

Čebelarsko društvo Litija – Ob 100 -letnici aktivnega in uspešnega delovanja, prejme priznanje župana Občine Litija Čebelarsko društvo Litija

Kulturno društvo Kresnice – ob 110-letnici aktivnega in uspešnega delovanja društva prejme priznanje župana Občine Litija Kulturno društvo Kresnice

Ljubiteljski konjeniški klub – za 30 let delovanja  ter številne dosežke na področju konjeništva v občini Litija in državi Sloveniji prejme Priznanje župana Občine Litija  – Ljubiteljski Konjeniški klub Litija

Bogomir Vidic – za dolgoletno vodenje, izjemen prispevek k delovanju MDI Litija-Šmartno ter osebno zavzetost pri gradnji Doma invalidov priznanje župana občine Litija prejme Bogomir Vidic

PGD Dole – Ob 90-letnici aktivnega in uspešnega delovanja prejme priznanje župana Občine Litja – Prostovoljno gasilsko društvo Dole pri Litiji

Vrtec Litija – za 50 let ustvarjalnega  in predanega dela na področju predšolske vzgoje na desnem bregu mesta Litija prejme Priznanje župana Občine Litija Vrtec Litija – enota Najdihojca

Marija Zajc – za dolgoletno vodenje društva izgnancev ter za vsestransko delo na področju kmetijstva in družbenega življenja v občini Litija priznanje župana občine Litija prejme Marija Zajc

Zlato plaketo občine Litija je prejelo Društvo upokojencev Litija – ob 70 letnici in za uspešno ter odlično organizirano podporo starejšim  hkrati izjemnem prispevku pri medgeneracijskem povezovanju v občini Litija

Foto: Marjan Janežič

Foto: KC Litija Foto: KC Litija Foto: KC Litija Foto: KC Litija Foto: KC Litija

 

 

Karnevalsko dogajanje v letu 2021

marec 5th, 2021

Litijski karneval letos obeležuje 175 let. Mesto Litija je postalo pustno že konec januarja, ko so zavihrale zastavice in napovedovale letošnje  dogajanje. Program Čarobne Litije decembra 2020 je navdušil številne obiskovalce, zato smo tudi za pustni čas pripravili dogajanje po mestu. Na velikih panojih so bile po trasi karnevala razstavljene fotografije prejšnjih karnevalov in nas spominjale na množice ljudi, ki radi prihajajo v naše mesto.  V avli občine so imele svoj foto kotiček  pustne vlade z Litkom, po izložbah Valvazorjevega trga pa so si obiskovalci lahko ogledali fotografije karnevalov iz arhiva Mestnega muzeja Litija. Izložbe so krasile tudi risbe mladih članov Društva Lila ter Vrtca Litija. Da je bila pot zabavna tudi za najmlajše, so lahko reševali uganke, ki jim jih je pripravil prikupni Litko. Postavljeni sta bili dve hišici z bogato vsebino. V prvi je domoval Litko, ki rad igra šah in pikado ter obožuje klobase.  V drugi pa je bil na ogled kolaž fotografij dogajanja v Športni dvorani Litija, v času Litijskih karnevalov v  zadnjih letih. Litka sicer ni bilo veliko na spregled, ker je pohajkoval po mestu in reševal nagradno igro, vendar se je potrudil in posnel pozdravni video, katerega si lahko ogledate na Facebook Litijski karneval. Na ogled je bil postavljen tudi avion litijske letalske družbe Litija Airways, ki pa je letos žal prizemljen ter kip Litka, katerega je izdelal Bruno Rusjan.

Spletna nagradna igra – Litkova pustolovščina  je navdušila veliko število obiskovalcev. Obiskovalci so morali najti deset točk po mestu, rešiti uganke in  rebuse ter pravilno rešitev poslati na Litkovo spletno stran. Igra je bila namenjena otrokom 8+, vendar so jo zelo pozitivno ocenili tudi številni starši.  Zelo veseli smo bili, da so se za obisk Litije in reševanja Litkove pustolovščine odločili obiskovalci iz drugih občin, ki so nas pohvalili, da smo eni redkih karnevalskih mest s tako bogatim programom tudi v teh časih.   Hvala Žigi Dolarju za idejo, Simonu Pihlarju, ki je  v zelo kratkem času sprogramiral Litkovo pustolovščino, Ernstu Mrzelu za koordinacijo.  Tekst in naloge pa so bile spisane z malo talenta in domišljije.

Za opravljeno nalogo smo podelili tudi nagrade in sicer smo izžrebali:

 1. nagrado, darilno kartico v vrednosti 100€ prejme Sandra Starešinič
 2. nagrado, darilno kartico v vrednosti 50€ prejme Anja Višnikar
 3. nagrado, darilno kartico v vrednosti 30€ prejme Manca Eržen

ČESTITAMO IN HVALA ZA SODELOVANJE!

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje na likovnem natečaju: Litko in družabne igre. Prispelo je lepo število risbic. Komisija v sestavi mag. Zoran Poznič (Društvo Lila), Danijela Kunc (Društvo Lila) in Mateja Sladič Vozelj (ZKMŠ – Kulturni center Litija) je imela težko delo.

1. mesto je z risbico z naslovom Superjunakinja Livija z Litkom po starem jedru zasedla Livija Savšek, risba z naslovom Z Litkom na sladoled, avtorice Katarine Docević – 2. mesto ter 3. mesto risba Lea Pahulje z naslovom Z Litkom v Rudnik Sitarjevec. Čestitke vsem prejemnikom nagrad! Vsem sodelujočim pa HVALA ZA TRUD IN SODELOVANJE!

V Litiji smo gostili kulinarični del Oddaje RTV Slovenija –  DOBRO JUTRO  – Litijski karneval 2021 je potekal v okrnjeni obliki. Tudi njegov kulinarični del. Društva kmečkih žena so prejšnja leta na karnevalskih dogodkih pripravila in ponudila ogromne količine krofov in flancatov pa tudi drugih pečenih pustnih dobrot. Vse so našle hvaležne kupce. Lahko bi jih ponudile še več. Tudi na tekmovanju za naj pustni krof litijskega karnevala je vsako leto sodelovalo več gospodinj in gostinskih lokalov. Letos je bilo tudi to drugače. Članice Društva kmetic Litija in Šmartno pri Litiji ter DPŽD Polšnik so krofe, flancate in ocvirkove potice letos lahko ponudile na litijski tržnici Na plac na pustno soboto in soboto pred tem. Stojnice so se šibile pod težo pustnih dobrot. Vonj po sveže ocvrtih miškah se je širil po ulicah Litije in nam pričaral del pustnega vzdušja. Povpraševanje po dobrotah je bilo ponovno nad pričakovanji.

Zaradi okrnjenega pustnega kulinaričnega programa smo bili zelo veseli ponudbe RTV Slovenija, da v sredo, 10. februarja, na dan pred debelim četrtkom, pred Rudnikom Sitarjevec Litija v živo posnamejo kulinarični del oddaje Dobro jutro. Izvrstni umetnik kulinarike Mitja Zadravec je predstavil jedi, ki so jih in jih še danes po tradiciji gospodinje pripravljajo v pustnem času. To so matevž, posebna fižolova mineštra, klobasa jetrnica, suha juha s sukanci, krofi s posebnim nadevom in še mnogo malih okusnih dobrot. Mitja je velik ljubitelj inovativnosti, zato sta bili tudi mizi zelo tematsko in privlačno aranžirani. V oddaji je bila predstavljena tudi sitarjevška mal’ca, ki je v posodobljeni različici sestavljena iz osnovnih sestavin nekdanje malice rudarjev ( kos kruha, jabolko, košček slanine in krhljeva voda).

Gospa Merljak, gostiteljica prehranskih nasvetov v oddaji Dobro jutro, je bila navdušena nad kuharskim mojstrstvom Mitje Zadravca. Ne bomo presenečeni, če bo za gostovanje oddaje ponovno izbrala naše kraje. Gostitelji pa smo bili navdušeni nad njenim poznavanjem prehrane. Pohecali smo se, da v enem samem fižolčku najde toliko mineralov, kot jih premore cel Rudnik Sitarjevec.

Povabilu, da preko Facebooka pozdravijo Litijane  so se odzvali Mama Manka, Pokači in orači iz Leskovca pri Ptuju in Pustno društvo Cerknica.

Hvala lastnikom zemljišč ter  lokalov na Valvazorjevem trgu, ki so odstopili del izložb za razstave: Lekarna Litija, Deželna banka Slovenije – Litija, Optika Cestnik, KGZ Slovenije – izpostava Litija, Kliše Litija, Stara šola Litija, Meso Kamnik, Foto Studio Litija in Centromerkur Litija. Hvala KSP Litija in Rusjanovim iz Jevnice za vso tehnično pomoč.

Čeprav smo se srečevali le preko spleta, smo soorganizatorji Občina Litija, ZKMŠ Litija in Turistično društvo Litija odlično sodelovali, se dopolnjevali ter delili dragocene izkušnje. Organizacijski odbor smo sestavljali: Alenka Urbanc, Lijana Lovše, Ernest Mrzel, Mojca Štepic, Jani Jerant, Mateja Šteferl, Ivi Kirm, Kati Zidar, Andreja Jerant,  Damjan Šifrer, Tina Šuštaršič, Mojca Hauptman in Mateja Sladič Vozelj.  Razumevanje v ekipi je dokaz, da se zmore tudi v drugačnih časih narediti nekaj zanimivega in privlačnega,  čeprav brez množic. In…  Gremo 176 letu Litijskega karnevala naproti v upanju, da bo še boljše kot 2020! Se vidimo!

 

 

O Čarobni Litiji 2020 – pravljična pot in obisk dedka Mraza

januar 8th, 2021

Pravljična pot v mesecu decembru po Čarobni Litiji je privabila veliko število obiskovalcev. Od lekarne po Valvazorjevem trgu vse do muzeja, so otroške obraze razveseljevali leseni liki jelenčkov, ježkov, sovic in snežakov.  Po izložbah pa slovenski pravljični junaki na slikah, ki so prav tako spodbudili domišljijo otrok, saj so jih naši likovniki postavili/narisali v zimski čas. Najbolj pa je najmlajše razveseljeval ogled Božičkove sobe in vsi so hodili pogledovat, če se je dobri mož že vrnil.   Veseli smo bili tako pozitivnega odziva. Jelenčki  so pridne sprehajalce pozdravili tudi na vrhu Sitarjevca,  snežaki na Dobravi ter na Stavbah. Potrudili pa smo se tudi, da so jelenčki obiskali tudi park v Šmelcu.  V sredo, 23. decembra pa je Litijo obiskal še dedek Mraz.  Z dvema kočijama se je s spremstvom popeljal kar 7 km po ulicah mesta ter majhnim in velikim privabil nasmeh na obraz. Sreče ni manjkalo.

Za sodelovanje pri izvedbi ČAROBNE LITIJE 2020 se ZKMŠ – Kulturni center zahvaljuje:

 • g. Brunu Rusjanu, ki je izdelal vse lesene like in podaril les
 • Društvu za tretje življenjsko obdobje Litija- Šmartno – za pletenje vseh šalov in kap
 • Društvu LILA za slike pravljičnih junakov  in risanje po steklu ( Aleksander Lavrenčič, Billy Mehle, Marija Zupan, Jelka Jantol, Joža Ocepek, Sabina Slana Cvikl, Marjeta Mlakar Agrež, Danijela Kunc, Aleksandra Krnc in Jana Pajk)
 • Vrtcu Litija – za poslikavo devetih palčkov
 • Mladinskemu centru Litija – za risanje nasmeškov na obraze lesenim likom ter pomoč pri postavitvi
 • Vsem, ki ste nam prijazno odstopili izložbe za razstavo slik: Foto Studio Litija, Prodaja sadja in zelenjave Nexhat Kavaja, s.p., TIC Litija, Kliše Litija, Stara šola,  Terca d.o.o., Optika Cestnik Litija, Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenije, Izpostava Litija, DBS Litija in lastnikom zemljišč: Mestne lekarne – lekarna Litija, Mercator d.d. ter KSP Litija

Res hvala vsem za sodelovanje, za pozitiven odziv in pomoč pri izvedbi. To leto je bilo res nekaj posebnega, v dobrem smislu.

Decembrska spletna matineja – Rudolf in praznične kremšnite

januar 7th, 2021

V mesecu decembru smo našim pridnim obiskovalcem otroških matinej omogočili brezplačen ogled praznične predstave z naslovom Rudolf in praznične kremšnite,  Miškinega gledališča. Čeprav ni isto, kot priti v gledališče, smo s tem razveselili veliko otrok. Verjamem pa, da tudi staršev. Hvala vsem za odličen odziv.

Z Deso Muck na Približevanjih

oktober 13th, 2020

Na prvih Približevanjih smo gostili odlično pisateljico, igralko, scenaristko in publicistko Deso Muck. Urica druženja je prehitro minila, saj je ga. Desa res odlična pripovedovalka. Je duhovita, razmišjujoča, zabavna in poučna. Skupaj z voditeljico večera Aleksandro Mavretič sta nas popeljala in navdušila z zgodbami in doživetji, ki ji bogatijo življenje. Hvala ga. Desi za res pester in humorja poln večer.

S Kazimirjem in Valentino na avdiciji

oktober 13th, 2020

V soboto, 10.10. nas je Melita Osojnik popeljal skozi zabavno predstavo, ki sta jo s petjem in zanimivimi dialogi popestrila maček Kazimir in miška Valentina. Plesali smo in peli in se držali varnostne razdalje, si pridno razkuževali roke! Seveda, tudi z maskami se da plesati.

Matjaž Javšnik na poslovilni turneji s predstavo Striptiz

oktober 11th, 2020

V soboto, 10.10. smo v Kulturnem centru gostili matjaža javšnika, ki  je na poslovilni turneji tudi v Litiji odigral predstavo Striptiz. Sicer zaradi trenutnih razmer dvorana ni bila polna, je bilo pa veliko smeha.

Kekec nasmejal, Bedanec pa prestrašil

oktober 7th, 2020

Na prvi otroški matineji v novi sezoni je bilo zelo pestro. Ni manjkalo smeha, zabave pa tudi malo strahu, ko je naoder stopil “strašni” Bedanec. Hvala Gledališču Kolenc za odličen uvod v sezono.

Prva razstava jevniške ilustratorke Irene Režek v Litiji

september 10th, 2020

V ponedeljek, 7. septembra 2020 smo bili v avli Občine Litija deležni  zelo prijetnemu dogodku, ki nam ga je pripravila avtorica razstave, ilustratorka Irena Režek, ki prihaja iz Jevnice. To je njena prva razstava v Litiji. Ogledate si lahko risbe s katerimi je opremila več slikanic. Večina ilustracij predstavila  njeno avtorsko slikanico z naslovom Vodna Vila in Čistilčki. V uvodu sta nas z odličnimi glasbenimi točkami navdušila Jaka Vižintin in Robert Likar. Skozi besede direktorice ZKMŠ Litija,  Alenke Urbanc smo spoznali Irenino umetniško pot,  potem pa nas je avtorica  iskrivo in zanimivo popeljala skozi svoje ustvarjanje, nam predstavila novo zgodbo  ter navdušila z družabno igro. Prisotne je pozdravil tudi župan gospod Franci Rokavec, navdušen nad razstavo in novo slikanico. Ob koncu pa še presenečenje večera. Irenina sinova sta odrepala pesem Noben me ne razume in požela velik aplavz.

Razstava bo na ogled do 30.9.2020. Vabljeni k ogledu.

O avtorici:

Irena Režek rojena Cerar, se je rodila 1985-tega leta v Ljubljani. Leta 2005 je zaključila Umetniško gimnazijo likovne smeri na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, na oddelku vizualnih komunikacij. Diplomirala je leta 2010.  Med študijem se je ves čas nagibala bolj k ilustraciji in animaciji. Leta 2007 je odšla na izmenjavo v  Zagreb, kjer je študirala klasično animacijo. Po končanem študiju je bilo večina ustvarjalnih projektov povezanih z ilustracijo in animacijo. Do danes je z ilustracijami opremila že kar nekaj zgodb – ilustracije nekaterih lahko občudujemo na današnji razstavi. Pripoved zgodb skozi podobe in pobeg v svet pravljic ji buri domišljijo in daje ustvarjalno energijo. To pa zbira tudi v številnih drugih vlogah, ki jih ima. Prva izmed teh vlog je prav gotovo MAMA – z veliko začetnico. Izjemno ljubeč in emaptičen odnos, ki ga ima s sinovi, sama vidim tudi v njenem ustvarjanju. Ustvarjalno energijo zbira in z veliko žlico razdaja tudi pri delu z mladimi in malo starejšimi v KUD Jevnica. Navdušujoča je energija (in seveda tudi znanje), ki jo prenaša na ustvarjalce v gledališki skupini in smo jo lahko občudovali ob njihovih nastopih.  Med drugim tudi v upodobitvi Živih jaslic pred rudnikom Sitarjevec Litija.

 

Festival Slovo poletju 2020 – trije večeri in tri lokacije

september 3rd, 2020

Letošnji festival Slovo poletju je bil precej drugačen kot ostala leta. Epidemiološka situacija je spremenila naše prvotne načrte z gosti ter seveda povzročila tudi več dodatnega tehničnega dela. Vendar nam je s pomočjo odlične ekipe ter seveda domačih nastopajočih uspelo in prejeli smo veliko pozitivnih odzivov. Dogodke smo izvedli na treh lokacijah in tako  kulturo čimbolj približati ljudem, saj smo imeli omejeno število sedežev na prireditvenem prostoru. Ženska in Moška vokalna skupina Lipa so skupaj z instrumentalisti navdušili poslušalce v parku na Stavbah. Skupaj smo ugotovili, da je park odlična lokacija za tovrstne kulturne dogodke, saj so osvetljena drevesa dala ambientu poseben čar. Večer poln dobre energije so navdušenim gledalcem omogočili instrumentalisti Pihalnega orkestra Litija, ki so zaigrali na igrišču na Graški dobravi. Številni odzivi stanovalcev so bili polni pohval z željo, da se več dogodkov izvede tudi v prihodnjih letih. Tretji večer je bil namenjen filmu in  v Litiji smo si prvič ogledali film na prostem in sicer uspešnico Zvezda je rojena. Kot že vso sezono kino predstav v Litiji, smo tudi tokrat sodelovali s Klišejem (Klub litijskih in šmarskih študentov). Vse dni se je odlična ekipa soočala z drugačno organizacijo dela, vendar smo vse uspešno izvedli. Hvala vsem. Program je povezoval Gorazd Mavretič, ki je tudi tokrat dokazal, da je profesionalec.

Zahvala:  Pevskemu društvu Lipa in Pihalnemu orkestru Litija za odlična glasbena večera, Zavodu Bogenšperk za posojo stolov,  Matetovi družbi za malico, ekipi KSP za odlično sodelovanje,   Merkatorju na Dobravi za elektriko,  Društvu invalidov za košnjo, hvala ekipi Klišeja! Hvala Občini Litija za zaupanje in podporo!

Kljub temu, da v začetku avgusta še nismo vedeli, kako bomo izpeljali dogodke, saj so se stvari vsak dan spreminjale, nam je z  dobro voljo, odlično ekipo  in z delom uspelo, da smo pod streho spravili 14. festival Slovo poletju. Prinesel je veliko  novih idej in  pobud! Glede na številne odzive obiskovalcev, pa si upamo zapisati, da so bili zadovoljni in to je bistvo našega dela. Nasnidenje naslednje leto!

Foto: Gregor Požun

 

 

Slavnostna akademija ob občinskem prazniku 2020

junij 19th, 2020

S slavnostno akademijo smo v Kulturnem centru Litija obeležili praznik Občine Litija, ki praznuje 16. junija. Kot vsako leto so bila tudi letos podeljena priznanja občanom in občankam, ki s svojim delom pripomorejo k kvalitetnejšemu življenju v naši občini. Prisotne je naprej nagovoril gostitelj, župan g. Franci Rokavec. Predstavil je projekte v preteklem letu ter načrte za prihodnost in pohvalil  društva in zavode za odlično opravljena dela v preteklem letu. Slavnostni govornik akademije je bil Alojz Petrle, prvi predsednik slovenske vlade, ki nas je skozi govor popeljal v zgodovino slovenskega naroda vse do osamosvojitve Slovenije. Glasbena gostja večera, violinistka Anja Bukovec je navdušila prisotne z izvedbo slovenskih in tujih skladb in požela velik aplavz. Na klavirju jo je spremljal pianist Jaka Pucihar. Kot vedno je odlično opravila svoje delo tudi Ženska vokalna skupina Lipa. Oder pa sta z nepozabno energijo napolnili svetovni plesni prvakinji Anja Gorta in Maša Štrus.  Predstavili sta zmagovalno točko z naslovom Smetarki, za katero je koreografijo pripravila njuna trenerka Katjuša Premk. Župan je podelil 11 priznanj. 8 občinskih in 3 Jerebova – priznanja občine Litija, za dosežke na področju kulture, ki so jih prejeli:

Zlato Jerebovo priznanje Občine Litija:  PAVEL SMOLEJ – za več kot 30 let  strokovnega in izobraževalnega dela  na področju ljubiteljske likovne umetnosti v Občini Litija in  za odmevne umetniške dosežke  na državnem nivoju ter  za 20 letno delo v društvu LILA

Srebrno  Jerebovo priznanje Občine  Litija:  MARIJA BREGAR HOSTNIK – za 20 let delovanja na področju ljubiteljske kulture, za pomemben prispevek k popularizaciji ljubiteljskega ustvarjanja na področju slikarstva in kiparstva ter za  20 let dela  v društvu LILA

Srebrno  Jerebovo priznanje Občine  Litija: DANIJELA KUNC – za 20 let delovanja na področju ljubiteljske likovne dejavnosti in fotografije, za  izjemen prispevek  pri mentorskem delu ter  za 20 let dela  v društvu LILA.

ZLATO PRIZNANJE OBČINE LITIJA  je prejela ga. MARJETA MLAKAR AGREŽ, ki je s  svojim delom na področju vzgoje in izobraževanja otrok in odraslih s posebnimi potrebami ter predanim sodelovanjem v društvu Sožitje Litija-Šmartno  prispevala k izjemnemu izboljšanju razmer in razumevanju oseb z motnjami v razvoju.

Priznanja župana so prejeli:

 • PGD Gabrovka  ob 100 letnici aktivnega in uspešnega  delovanja
 • PGD Jevnica ob 40 letnici aktivnega in uspešnega delovanja
 • DRUŠTVO LITIJSKI LIKOVNI ATELJE LILA- ob 20 letnici delovanja za izjemen prispevek pri razvoju in  promociji likovne umetnosti
 • OSNOVNA ŠOLA GRADEC -PODRUŽNICA HOTIČ ob 160 letnici šolstva v Hotiču
 • dr. KLEMEN LIPOVŠEK – za zavzeto in odgovorno delo vodje krizne ekipe protokola za omejitev koronavirusa
 • ROK RAPPL – ob 20 letnici umetniškega ustvarjanja na področju operne glasbe
 • KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER LITIJA – ob 140 letnici širjenja in ohranjanja instrumentalne glasbe

ČESTITKE VSEM NAGRAJENCEM!

Povezovalec programa Gorazd Mavretič je nepozaben večer zaključil s pomenljivo zgodbico, ki se je je vredno zapomniti…

Nekoč, pred davnimi časi, je ostareli indijanec Cherkee pripovedoval svojemu vnuku:
“V notranjosti vsakega človeka se odvija boj med dvema volkovoma. Prvi volk vedno predstavlja zlo: jezo, zavist, ljubosumje, pohlep, samopomilovanje, bes, laž, sebičnost in nasilje; drugi pa dobro: mir, ljubezen, nesebičnost, resnico, sočutje, srčnost, vedrino, upanje in pripravljenost pomagati.” Po premisleku vnuk vpraša: “Kateri volk na koncu zmaga?”  “Zmaga vedno tisti, ki ga hraniš!” je odgovoril starec.

V avli je Društvo LILA pripravilo obsežno razstavo dosežkov društva v vseh letih delovanja. Razstavo si lahko ogledate po predhodni najavi na 041-992-143. Več o razstavi:

Odlična energija na odru in v dvorani je letošnjo akademijo zapisala v zgodovino, kot delno “koronski” vendar nepozabnem in težko ponovljiv dogodek.

POSNETEK: SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB OBČINSKEM PRAZNIKU 2020

 

Foto: Marjan Janežič

 

 

Razstava dosežkov Društva LILA ob 20-letnici društva

junij 17th, 2020

V avli Kulturnega centra je ob prazniku Občine Litija (16. junij) Društvo LILA Litija pripravilo   bogato razstavo dosežkov svojih članov društva ob 20-obletnici delovanja.  Društvo je ob obletnici prejelo tudi priznanje župana  in takole se je glasila obrazložitev:

“Litijski likovni atelje LILA deluje od leta 2020, samostojno društvo je od leta 2007. V začetku je delovalo le na področju likovne umetnosti za odrasle. Odkar je samostojno, je zastopana tudi fotografija, video, likovna  ter literarna  dejavnost za mlade od 4 leta naprej. Slikovito so te skupine poimenovali: MALA LILA, CICI LILA in LILA PIŠE. Društvo je, poleg rednih razstav, izvedlo številne obsežne projekte, izpostavimo  le zadnjega, ko so v občinski avli  postavili mozaik LITIJSKI BRODNIK v velikosti 2mx3m. Društvo LILA je prepoznavno in med najboljšimi v  slovenskem prostoru zato ne čudi, da so prejeli kar 55 certifikatov kakovosti in 9 zlatih, 3 srebrne in 2 bronasti palete. Društvo daje velik poudarek izobraževanju mladih in odraslih članov in tako vidno pripomore k razvoju in ohranjanju kulture v  obeh občinah ter tudi širše, predvsem pa  bogati življenje s pestro paleto kulturnih prireditev.” 

Vabljeni k ogledu nagrajenih slik, fotografij, kipov in drugih umetnin …. v dopoldanskem času (popoldan po predhodni najavi) vse do 3. julija, kasneje pa po dogovoru (041-992-143).

Nekaj utrinkov:

 

Športno razpoložena matineja

marec 9th, 2020

V soboto, 7. marca smo bili v naši kulturni dvorani zelo športno razpoloženi. Najmlajši so se poučili o športnem obnašanju in pridno sodelovali v predstavi, ki jo je izvedlo Gledališče Smejček.

 

Bojan Emeršič z Erotiko na našem odru

marec 9th, 2020

V četrtek, 5. marca smo si na našem odru ogledali novo predstavo Bojana Emeršiča z naslovom Erotika po Emeršiču. Marsikdo se je našel v razmišljanju o erotiki v nekakšni novi preobleki, drugače, resnično, zabavno… Smeha ni manjkalo in tako smo zaključili letošnjo abonmajsko sezono. Se že veselimo nove!