Ostržek osvojil srca

30 oktobra, 2022

Na otroški matineji, 29. oktobra je male gledališčnike obiskal Ostržek z Gledališčem Smejček. Polna dvorana je uživala ob zgodbi in zagotovo so se naučili nekaj novega.

 

Na ogled fotografska in likovna razstava Marije Hameršak Lavrenčič in Aleksandra Lavrenčič – do konca leta

28 oktobra, 2022

V avli Kulturnega centra Litija je v četrtek, 27. oktobra potekal prijeten dogodek ob odprtju fotografske in Likovne razstave Marije Hameršak Lavrenčič in Aleksandra Lavrenčič. Oba sta za svoje delo prejela že nekaj priznanj, Aleksander srebrno paleto za grafijo in zlato paleto za kiparstvo v letu 2017, v lanskem letu pa še certifikat kakovosti za slikarsko delo v klasičnem slogu Idila. Marija se je letos s svojo fotografijo uvrstila na državno tekmovanje v okviru projekta Vitez tipnega, lani je prejela tudi certifikat kakovosti za fotografijo v projektu Zlate palete. Program je povezovala predsednica Društva Lila, Jelka Jantol, Joža Ocepek pa se je predstavila s svojo pesem Breze, saj se Aleksander predstavlja tudi s ciklom Breze. Prisotne je nagovorila direktorica ZKMŠ Litija, ki je poudarila, da sta Marija in Aleksander človeka, ki redno sodelujeta pri projektih ZKMŠ Litija in se jima zahvalila za vso njuno prizadevnost ter čestitala ob prvi skupni razstavi. Z glasbenim programom sta navdušila učenca GŠ Litija-Šmartno, harmonikar  Mark Šket (mentor Dušan Drobnič) in Zoja Kulovec (mentor Uroš Hribar), ki je izpolnila Aleksandrovo željo in zaigrala pesem Rumeni cvet, ob klavirski spremljavi Tilna Bajca. Prevladujoča tema razstave je narava, enkrat prikazana v vsej svoji celovitosti v podobi pokrajine, drugič v drobnih izsekih, ujetih v fotografski objektiv.

Razstava bo na ogled do januarja, vsak delovnik od 8.00-14.00, oz. po dogovoru.

Prvi gost v dvanajsti sezoni Približevanj Roman Rozina

26 oktobra, 2022

24. oktobra smo se na prvih Približevanj srečali z letošnjim prejemnikom nagrade kresnik, Romanom Rozina. Izvedeli smo veliko zanimivega o Zasavčanu, ki je z nami delil zgodbe iz otroštva, o njegovem delu v novinarskem poklicu ter o tem, kako piše, ustvarja. Prijeten večer, ki ga je vodil Vladimir Jakopič je prehitro minil. Hvala g. Romanu za obisk v Litiji in želimo še veliko navdihov.

Mladi gledalci v velikem številu na prvi otroški matineji

26 oktobra, 2022

V soboto, 15. oktobra smo se srečali na prvi otroški matineji in smo si ogledali prisrčno predstavo Dva zmerajvca, ki jo je izvedlo Gledališče Bičikleta. Otroke smo razveselili tudi z lizikami.

Janez Dovč s predstavo Tesla v Litiji navdušil kar 3x v enem dnevu

22 oktobra, 2022

V dvorani kulturnega centra Litija smo kar 3x v enem dnevu gostili predstavo Tesla v izvedbi Janeza Dovča. Z izvedbo je navdušil številčno publiko. Odlična predstava res vredna ogleda.

O nepozabnem festivalu Slovo poletju 2022

6 septembra, 2022

Letos smo se že šestnajstič s festivalom Slovo poletju srečali ob koncu avgusta in tudi tokrat na nepozabnih glasbenih večerih. V četrtek, 25. avgusta smo v Litiji gostili odličnega glasbenika Rudija Bučarja s svojo Bando. Večer so ubrano in z živahnimi ritmi pričeli pevci Moške vokalne skupine Lipa Litija, nadaljevale so pevke Ženske vokalne skupine Lipa, ki s svojim šarmom in čudovitimi glasovi pritegnejo še tako zahtevno publiko. Ko pa so glasove združile z Rudijem Bučarjem, je bilo navdušenje popolno. Petkov večer (26.8.) je bil posvečen 60-letnici festivala Slovenska popevka. Dirigentsko palico je zavihtela zborovodkinja oz. tokrat dirigentka Helena Fojkar Zupančič, ki je skupaj z Zborom sv. Nikolaja, komorno-godalnim orkestrom ter bandom pričarala večer slovenskih zimzelenih pesmi, s priredbami napisanimi posebej za ta večer in občinstvo ni skoparilo z dolgimi aplavzi. Solisti so naloge odlično opravili in dvorana je prepevala z izvajalci. Vrhunski večer nas je popeljal v preteklost, hkrati pa smo se zavedali veličine sedanjosti našega odličnega zbora. Bil je edinstven večer in ponosni ter hvaležni smo, da smo, da imamo tako odličen zbor v našem mestu. Hvala vsem izvajalcem letošnjega festivalskega programa, pevkam, pevcem in instrumentalistom, obema umetniškima vodjema Žigi Toriju in Eriku Šmidu ter zborovodkinji Heleni Fojkar Zupančič za ves vložen trud, profesionalnost ter predanost. Hvala seveda tudi našim letošnjim gostom Rudiju Bučarju in Bandi, navdušili ste litijsko publiko! Program je povezoval Gorazd Mavretič. Hvala Občini Litija, da podpira naš festival, hvala sponzorjem Zavarovalnici Triglav, KSP Litija ter Mestni skupnosti Litija.


SPONZOR FESTIVALA SLOVO POLETJU:
Zavarovalnica Triglav, d.d.

Zavarovalnica Triglav, d.d.

O slavnostni akademiji ob občinskem prazniku s Tinkaro Kovač

17 junija, 2022
16. junija 2022 –  ob 15. prazniku Občine Litija –  i e – č, č č !
V kulturnem programu, ki ga je povezoval Gorazd Mavretič, je najprej nastopila Moška vokalna skupina Lipa Litija. Dvorano kulturnega centra je nato s pozitivno energijo napolnila odlična pevka in flavtistka Tinkara Kovač ob spremljavi kitarista Danijela Matiča in navdušila vse povabljene.
❤️ š č č č!
Podeljena so bila županova priznanja za leto 2022 ter Jerebova priznanja za delovanje na področju ljubiteljske kulture:
Zlato plaketo Občine Litija za leto 2022 je prejel Izobraževalni center GEOSS d.o.o. za odlično in inovativno delo na področju izobraževanja odraslih, ki ga izvajajo na temeljih ljudske univerze Litija, ustanovljene pred 60 leti.
Priznanje župana za leto 2022 so prejeli:
  • PGD Polšnik ob 90-letnici uspešnega in družbeno odgovornega delovanja;
  • Nogometni klub Kresnice ob 50-letnici delovanja;
  • Karlo Lemut za dolgoletno prizadevno delo na področju humanitarnega in socialnega prostovoljstva ter vzpostavitev in krepitev medgeneracijskega povezovanja;
  • Jože Vrtačnik ob 50-letnici uspešnega vodenja obrti v okviru podjetja ROTAL d.o.o. ter pomembnem ohranjanju delovnih mest v podeželskem prostoru;
  • Boris Doblekar za prepoznavno in aktivno delo poslanca v Državnem zboru, v mandatnem obdobju 2018-2022.
Srebrno Jerebovo priznanje so prejeli:
Učiteljska vokalna skupina Triad OŠ Litija za 20 let delovanja na področju ljubiteljske kulture v občini Litija in Iva Slabe za več kot 20 let delovanja na področju ljubiteljske kulture v občini Litija.
Bronasto Jerebovo priznanje je prejelo Plesno športno društvo NLP za 10 let delovanja na področju ljubiteljske kulture v občini Litija in številne nastope na kulturnih prireditvah po celotni Sloveniji.
Vsem prejemnikom občinskih in Jerebovih priznanj  čestitamo, ter se jim zahvaljujemo za njihovo predano delo!

Tačkov teden poln veselja in dobrih zgodb

14 junija, 2022

Nepozaben Tačkov teden smo preživeli v družbi številnih otrok in odraslih, ki so se udeležili dogodkov, ki smo jih pripravili letos. Veliko se je dogajalo in Taček je prinesel med najmlajše veliko, veliko veselja!

Festival se je pričel s ponedeljkovimi pravljičnimi uricami in ogledom Radovednega Tačka v Knjižnici Litija. Obiskale so nas tri skupine učencev s spremljevalci, ki so si ogledali tudi razstavo natečajnih del in se razveselili obiska Tačka.

V Glasbeni šoli Litija je odlična predstava s predstavitvijo instrumentov in plesa najmlajše popeljala v glasbeni svet in seveda tudi obisk Tačka ni manjkal.

V sredo so otroci iz Vrtca Medvedek skupaj s Tačkom obiskali Mestni muzej Litija in si pogledali dve epizodi Radovednega Tačka.

Tačkov sprehod po Nacetovi Litiji je želel osebnost Naceta Simončiča in njegovega ustvarjanja približati čim več ljudem. S panoji, nameščenimi od Nacetovega spomenika do lekarne, smo opisali življenje in delo Naceta Simončiča. Vsebina obiskovalce nagovarja preko teksta, fotografij, posnetkov lutk in avdio posnetkov, ki jih obiskovalec posluša preko svojega telefona. Panoji bodo na ogled do konca junija.

Projekt je plod vsebinskega in tehničnega sodelovanje ZKMŠ Litija in Knjižnice Litija, panoje je oblikoval študent oblikovanja Filip Jereb. Sprehod, ki sta ga vodili Tina Šuštaršič in Andreja Štuhec, so polepšali glasbeni nastopi učencev iz GŠ Litija-Šmartno; bobnali so Marko Cvikl, Jurij Bregar, Marcel Pirmansek, s tubama pa sta nastopila Annej Muhič in Luka Korošec – pomagala sta tudi mentorja prof. Nebojša Dačković in Uroš Hribar.

Četrtkovo in petkovo dopoldne sta bila v znamenju gledališča. V torek so nas obiskali otroci iz vrtcev in si ogledali odlično predstavo Lutkovnega gledališča Velenje Hop z volkom v pravljico, spoznali pa so tudi delo psa pomočnika in sicer je delo predstavil g. David Pogačnik. V petek so Kulturni center napolnili šolarji prve triade in bili navdušeni nad predstavo V knjigi skriti zaklad, Zavoda Enostavno prijatelji. V parku pa so spoznali g. Nina Batagelja, invalida, ki je odgovarjal na vsa radovedna vprašanja otrok. Z njim je bil tudi njegov pomočnik,  kuža Ben in veliko zanimivega smo se vsi naučili.  Hvala za navezo Mateji Šteferl, litijski uspešni kinologinji. Delo s svojo psičko Ajšo (tudi Tačko pomagačko) je predstavila tudi domačinka Mateja Premk.

Petkovi popoldnevi so rezervirani za zaključni dogodek. Mlada litijska glasbena skupina F.R.E.Š so  se posebej za to priložnost naučili otroške in znane pop pesmi in so navdušili. Pestro je bilo dogajanje na stojnicah… Knjižnica z delavnicami, s Tačkami pomagačkami, z branjem pod kostanji, z nami je bila pasja frizerka Tina (Ruthtina Litija), Veterinarka Eva (Veterina Gaber), Društvo Tačke in Repki iz Hotiča, Okrepčevalnica Kuhla s Tačkovimi palačinkami in sladoledom, polne pridnih ustvarjalcev so bile delavnice Mladinskega centra Litija. Pestro je bilo ob Tačkovem kolesu sreče in v parku ni manjkalo kosmatih štirinožnih prijateljev.

 

Podeljene so bile nagrade vsem najboljšim na Tačkovem likovnem natečaju z letošnjo temo Pasji pomočnik.  Prispelo je 245 likovnih del – in eno literarno. Komisija v sestavi Danijela Kunc, Joža Ocepek in Sonja Perme je izbrala 10 najlepših del (in tudi literarno). Bila so razstavljena na zaključni petkovi prireditvi. Vsa prispela dela so na ogled v galeriji Knjižnice Litija do konca počitnic.

Poln park zadovoljnih obiskovalcev, malih in velikih je nagradilo še sončno vreme. Program je povezovala simpatična in zgovorna Valerija Rot z Zavoda Enostavno prijatelji in Taček. Ja, naš Taček pa s svojim prihodom vedno prejme nešteto objemov in srečnih pogledov, zato so imeli fotografi res veliko dela.

Hvala vsem sodelujočim. Več na spletni strani kclitija.si  Hvala vsem vzgojiteljicam, učiteljicam in staršem, za zaupanje.  Spremljajte Tačkov facebook in Instagram profil, kjer so objavljene fotografije iz vseh letošnjih dogodkov! Nasnidenje naslednje leto!

ZKMŠ Litija in  Knjižnica Litija

 

 

 

Zaključno matinejo v sezoni smo preživeli z Doktorjem Srečo

17 maja, 2022

V soboto, 14. maja smo uživali na odlični prestavi Miškinega gledališča z naslovom Doktor Sreča. Akcije in sodelovanja malih in velikih ni manjkalo. Prisrčna in poučna predstava pa je navdušila številno občinstvo. Zaključek pa ne bi bil popoln, če se ne bi zaključilo s sladoledom, nad katerim so bili najmlajši zelo navdušeni. Hvala Miškinemu gledališču za predstvo. Občinstvu pa za obiske v tokratni sezoni, ki se bo v zgodovino zapisala kot zelo uspešno. Se vidimo v jeseni!

 

S čevlji smo potovali po svetu

11 aprila, 2022

Veliko starih kufrov in prisrčnih čevljev je zaznamovalo lutkovno predstavo z naslovom Potovanje malega čevlja, ki jo je izvedla Andreja Stare. Otroci navdušeni zapuščali matinejo.

 

 

Premierni koncert glasbene zasedbe PAVLOV, predstavitev avtorskega albuma Predor

8 aprila, 2022

Svoj premierni koncert je 8. aprila na odru Kulturnega centra Litija izvedla litijsko-šmarska glasbena zasedba Pavlov. Zasedba je na koncertu predstavila svoj sveži avtorski album Predor, ki je doslej že požel številne pohvale glasbenih kritikov. Kovinsko doneči bobni, hrumeči bas in industrijski pridih so atributi, ki Pavlov postavljajo na zemljevid slovenske glasbene scene, brezhibna tehnična produkcija in čustvena izvedba lastnih skladb pa obeta svetlo prihodnost. Foto: Anže Malis

 

Na aprilskih Približevanjih gostili Toneta Vogrinca

4 aprila, 2022

V ponedeljek, 4. aprila smo v Litiji gostili Toneta Vogrinca. Urica in pol pogovora je prehitro minila in povezovalki Aleksandri Mavretič je ostalo kar nekaj vprašanj, čeprav smo o gostu izvedeli zelo veliko. G. Tona je z nami delil iskrene, zanimive, zabavne in nepozabne prigode, ki so temeljito zaznamovale slovenski smučarski čas. Pred kratkim je izdal tudi avtobiografijo z naslovom Vsi me kličejo Tona, katero smo si obiskovalci lahko tudi kupili. Hvala g. Tone Vogrinec, da ste si vzeli čas za obisk v Litiji, dogodek bo ostal zapisan v srčnem spominu.

Razstava: Brežine Save malo drugače na ogled v Kulturnem centru Litija

30 marca, 2022

V ponedeljek, 28. marca je v avli Kulturnega centra Litija potekalo odprtje fotografske razstave Društva Lila z naslovom Brežine Save malo drugače. Razstava je nastala na pobudo članov foto sekcije, ki so se udeležili tečaja fotografije, ki ga je vodil mag. Zoran Poznič. Program je povezovala predsednica društva Jelka Jantol, pesmi sta prebirali Magda Groznik in Joža Ocepek. Razstava je nastala pod okrilje IO JSKD Litija, zato je vse prisotne pozdravil tudi vodja Darko Vidic. Z glasbo so dogodek obogatile pevke ŽVS Lipa in kot vedno navdušile prisotne.

Razstava bo na ogled od konca maja. Ogled je možen ob delovnikih od 8.00-13.00, v času dogodkov v popoldanskem času ter po dogovoru: 01-8900-200.

Krpanov Martin zganjal vragolije

27 marca, 2022

Otroke je na otroški matineji obiskal Krpanov Martin. No, ne ravno pravi, ker je pozabil priti na predstavo, zato je vlogo odigral kar hišnik. Predstavo je izvedel Teater Cizamo.

 

Ženska vokalna skupina Lipa je na koncertu predstavila svojo novo zgoščenko

26 marca, 2022

Svojo prvo zgoščenko nam je na koncertu predstavila Ženska vokalna skupina Lipa. Kot smo že vajeni, so nas tudi tokrat Lipke začarale z doživeto in dovršeno izvedbo. Kot posebna gostja se jim je pri skladbi Nora misel pridružila Ana Dežman, pri skladbi Daleč je za naju pomlad pa je z njimi zapel tudi Darko Vidic. Večer je domiselno in humoristično povezoval Luka Bregar.

Mojkino z Batmanom v Litiji

20 marca, 2022

V soboto, 19 marca so bili številni obiskovalci spet veseli kina v Litiji. Ogledali smo si filme Veliki rdeči pes Cliffork, Jaz Rdeča panda in Batmana! Ponovno so navduševale tudi kokice. Vračamo se v normalne smernice.

 

 

Obisk dr. Ninne Kozorog na marčevskih Približevanjih

14 marca, 2022

Na tokratnih Približevanjih nas je obiskala dr. Ninna Kozorog, specialistka nevrologinja na oddelku za nevrokirurgijo mariborskega kliničnega centra ter ustanoviteljica društva Humanitarček. Z Aleksandro Mavretič sta klepetali o njenem vsakdanu, trenutni situaciji v družbi, Ninna pa nam je razkrila tudi svoj glasbeni okus in veliko ljubezen do rož. Med pogovorom smo lahko prisluhnili nekaj skladbam v izvedbi mariborskega kantavtorja Andreja Vilčnika. Veseli smo, ko lahko na našem odru gostimo posameznike, ki so nam v ogromen navdih.

S Piko smo čarali na otroški matineji

13 marca, 2022

Veliko veselje je otrokom prinesel obisk Pike Nogavičke v Kulturnem centru Litija. Zabave ni manjkalo in tudi čarovniških vragolij ne! Upamo, da pika spet kmalu pride.

Predstavo je izvedel Zavod Enostavno prijatelji.

Pujsek in Silno vljudna predstava

13 februarja, 2022

Skozi pesmice in zgodbice so najmlajši na sobotni matineji, 12. februarja spoznavali vljudnostne besede in geste. Glasbeno in zabavno predstavo je izvedla Andreja Zupančič.

KULTURA SMO LJUDJE – na predvečer slovenskega kulturnega praznika

10 februarja, 2022

V ponedeljek, 7.2. je v dvorani kulturnega centra Litija potekala osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku – KULTURA SMO LJUDJE. Vsem navzočim je spregovoril odgovorni urednik VALA 202 g. Nejc Jemec in poudaril predanost in srčnost kulturnikov v zadnjih dveh letih, ki so bili res težki za ustvarjanje. Župan g. Franci Rokavec je pohvalil delo kulturnih društev, zavodov in posameznikov v občini Litija, za glasbeni program pa so poskrbeli Aleksander Mežek ter Zbor sv. Nikolaja, ki so kot vedno navdušili občinstvo. Ko pa so se ob pesmi Siva pot in Julija g. Mežku pridružili še pevci Zbora sv. Nikolaja in je z njim prepevala cela dvorana, pa je bilo navdušenje še večje.

Posnetek: KULTURA SMO LJUDJE