Zaščiteno: Najemni list

27 junija, 2024

Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Osrdenja prireditev ob občinskem prazniku in dnevu državnosti

18 junija, 2024
16. junija 2024 je občina Litija praznovala že svoj 17. Občinski praznik. Osrednja prireditev je bila združena s svečano sejo občinskega sveta in je potekala v dvorani kulturnega centra Litija. Občanke in občane je najprej nagovoril župan občine Litija Franci Rokavec, ki je izpostavili številne naravne nesreče, ki so prizadele območje občine Litija v lanskem letu in v nadaljevanju predstavil številne projekte, ki jih izvaja občinska uprava in so posledica lanskih naravnih nesreč , hkrati pa pomenijo sanacijo in obnovo po tej naravni katastrofi.
Slavnostni govornik je bil bivši predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je uvodoma zahvalil občinskemu svetu, ki mu je v lanskem letu podelil naziv častni Občan Občine Litija. Ta odločitev je bila sprejeta na podlagi dejstva, da je kot politična osebnost vseskozi krepil pomen domoljubnega projekta GEOSS in bil velik zagovornik medsebojnega sprejemanja, razumevanja ter sožitja med ljudmi. Tudi v letošnjem nagovoru je dal poseben poudarek vzpostavljanju strpnega in povezovalnega dialoga, spoštovanju različnosti med ljudmi ter zagovarjanju politične kulture nasploh.
2024 Č Č Č Ž za dolgoletno delo na področju prosvete in kulture, kjer je pustil neminljiv pečat kot pedagog, pesnik, pisatelj, pisec člankov. Predan je prebujanju dediščine zato je pomemben njegov prispevek pri ponovni obuditvi rudnika Sitarjevec.
Š Š za 50-letno neprekinjeno delovanje na področju zborovskega petja, za velik doprinos pri medsebojnem sodelovanju v kraju in širše ter za negovanje skrbi za ohranjanje kulturne dediščine
Ž:
RIBIŠKA DRUŽINA LITIJA za 70-letno uspešno delovanje na področju ribištva in ohranjanja narave
KULTURNO DRUŠTVO ZASAVSKI ROGISTI ob 50 letnici uspešnega delovanja
ZVEZA DRUŠTEV OBČINSKE LIGE MALEGA NOGOMETA NA TRAVI za 50-letno uspešno delo in promocije malega nogometa
KRAJEVNA ORGANIZACIJA RDEČEGA KRIŽA SAVA za nesebično prostovoljsko delo in predanost humanitarnim vrednotam
ŽENSKO ROKOMETNO DRUŠTVO LITIJA za osvojeno drugo mesto v rokometnem pokalu Slovenije in tretje mesto v državnem prvenstvu ter uvrstitev v mednarodno rokometno ligo
ANDREJ POGLAJEN za izjemen doprinos pri razvoju podjetja Trgograd d.o.o. kot enega največjih gradbenih podjetij v Sloveniji
Dr. BOŽIDAR OGRINC za uspešno vodenje župnije Kresnice in Hotič ter velik doprinos pri delu in razvoju lokalne skupnosti
MILENA DIMEC za neutrudno delo na področju prostovoljstva, vodenje društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno ter nesebično podajanje znanja mlajšim generacijam
KMETIJA ROVŠEK za vzorno kmetovanje navkljub tegobam, ki jih povzroča narava in prenos znanj na mlado generacijo
MOŠKI PEVSKI ZBOR POLŠNIK za 50 let delovanja na področju kulture, za odmevne umetniške dosežke in promocijo ljubiteljske kulture v občini Litija
KULTURNO DRUŠTVO ZASAVSKI ROGISTI za 50 let delovanja na področju kulture, za odmevne umetniške dosežke in promocijo ljubiteljske kulture v občini Litija
(vir: FB Občina Litija)
Foto: Anže Malis

S Tačkom smo uspešno zaključili letošnji Tačkov festival – 3. do 8. junij 2024

11 junija, 2024

Letos smo kar 6 dni skupaj s Tačkom razveseljevali male in velike. V ponedeljek je Taček obiskal otroke v vrtcu Medvedek, ki bi morali priti v Knjižnico Litija, vendar jim  zaradi dežja ni uspelo. V torek smo uspešno iskali sestavljanke po muzeju in spoznavali, kako je živel Nace Simončič, v sredo je Taček prepeval in plesal v Glasbeni šoli Litija – Šmartno, kjer so mentorji s svojimi učenci pripravili prav poseben program. Ob obisku Šmelca se je družil tudi z našimi starejšimi stanovalci Doma Tisje, ki so se raznežili ob njegovih toplih objemih in prijaznimi gestami.

V četrtek in petek dopoldan je Taček postal prijatelj z mačkom Murijem in muco Maco iz gledališča Enostavno prijatelji ter z reševalnimi kužki Kinološkega društva Zagorje. Neža, Simon in Karli so s svojimi kužki Maxom, Goldy in Bertijem pripravili smeha, akcije in čohljanja kosmatincev poln program, ki je navdušil prav vse. Petek popoldan smo namenili zaključnemu dogodku festivala in tudi letos je bilo v parku na Stavbah zelo pestro, glasbeno, poučno in kosmato. Igral je Tačkov band (Patricija, Oto, Jan, Žan in Ožbej), pomembne informacije so obiskovalci lahko dobili pri veterinarki Evi Lesjak na stojnici Veterine Gaber ter o bioresonanci za živali pri Klavdiji Tomažič, kužke je očedila Tina iz studia Ruthina, Archie ter vodnica Maja Kuhar sta predstavljala delo Tačke Pomagačk, Mladinski center Litija je skrbel za Tačkovo ustvarjalnico in fotokotiček. Obiskali so nas člani društva Verjemem vate, ki so premierno zapeli pesem o Radovednem Tačku ter našemu Tačku podarili sliko, ki jo je narisal Benjamin. Na stojnici lokala Crazy Daisy je dišalo po palačinkah in hotdogu, osvežili pa smo se z osvežujočim sladoledom in limonado. Vsako leto na Tačkovem festivalu sodeluje tudi Društvo Tačke in Repki, ki so prikazali učenje mladih kužkov. Obiskovalci so lahko prelistali knjige o kužkih v knjižnici pod kostanji. Zelo pa smo bili veseli obiska hčere Naceta Simončiča, ga. Maruše Cerar Simončič, ki je izrazila svojo hvaležnost Litiji in Tačkovemu festivalu, kjer ohranjamo spomin na našega Naceta in njegove izjemne talente.  Otroci so v velikem številu sodelovali pri letošnjih igrah, še posebej pa so bili veseli ziplinea in slacklinea, ki ju je v parku postavil Pustolovski park Geoss. Ker 13 kužkov pa je sodelovalo pri izbiri obiskovalcev za najsimpatičnejšega in najneubogljivešega kužka; pasji kandidati so se sprehodili po pasji pisti in vsi navdušili. Seveda smo razglasili tudi najboljša dela Tačkovega natečaja, pri katerem je letos sodelovalo 270 otrok, 30 mentorjev. Nastali so lepi in navdihujoči izdelki, kar 92 skulptur in 26 risb, ki so bili na ogled v izložbah po Valvazorjevem trgu (staro mestno jedro). Program je zabavno povezoval Lovro Lah s svojo neizmerno zalogo duhovitih pripomb. Seveda je Taček s svojimi prihodi vedno pritegnil največ pozornosti, saj otroci komaj čakajo, da pride. Dan pa smo zaključili s slovenskim filmom Sreča na vrvici in kokicami.

V soboto, na rojstni dan Naceta Simončiča pa smo Tačkov festival predstavili še na Festivalu skupnosti, kjer je Taček znova prejel veliko srečnih pogledov in srčnih objemov.

Za organizacijo dogodka skrbimo v ZKMŠ Litija in v Knjižnici Litija. Da pa je program tako bogat pa se zahvaljujemo: Glasbeni šoli Litija Šmartno, Društvu Taček in Repki – Sabini Palka, Kinološkemu društvu Zagorje – ekipi reševalnih psov, prostovoljki in vzrejiteljici psov Mateji Šteferl, ki je že vsa leta naša srčna pomočnica, našim glasbenikom Patriciji, Otu, Janu, Žanu in Ožbeju, Evi Lesjak – Veterina Gaber LItija, Tini Pašalič – Ruthina – studio za nego živali,  Klavdiji Tomažič – bioresonanca za živali,  društvu Tačke Pomagačke, gledališču Enostavno prijatelji ter Pustolovskemu parku Geoss.  Velik hvala pa SPONZORJEMA DARIL: ZOONARA  LITIJA – Mateji Šimenc ter trgovini MR. Pet.  Hvala tudi vsem vzgojiteljicam, učiteljicam, vzgojiteljem in učiteljem za sodelovanje in trud. Bilo vas je res veliko. Hvala. Odlična ekipa obeh zavodov je ob boku svoje redne dejavnosti zopet dobro opravila delo, saj je razveselila veliko obiskovalcev.

Trudili se bomo, da bomo ta otroško-družinski festival še nadgradili in publiki prinesli veselje, odprtost do kulture, strpnosti in radovednosti.

Prejemniki nagrad Tačkovega natečaja:

Osnovna šola Šmartno, POŠ VELIKA KOSTREVNICA,

OŠ Litija, enota s prilagojenim programom,

Osnovna šola Gradec, POŠ Kresnice,

Osnovna šola Gradec, POŠ Jevnica,

Osnovna šola Šmartno, POŠ VELIKA KOSTREVNICA.

 

NAJSIMPATIČNEJŠI KUŽA:

  1. AJA
  2. MIKI
  3. BELLA

NAJNEUBOGLJIVEŠI KUŽA:

  1. MIKI
  2. POLO
  3. LENI

8. aprila smo v Litiji gostili poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije g. Srečka Šestana

9 aprila, 2024

G. Srečka Šestana smo gostili na naših pogovornih srečanjih PRIBLIŽEVANJA. G. Srečko je človek z veliko Začetnico. Z nami je delil zanimive izkušnje, saj že sedemindvajset let deluje na področju zaščite in reševanja. Je preprost človek, iskren, predan sočloveku in svojemu poslanstvu. G. župan Franci Rokavec mu za njegovo delo podelil tudi litijski srebrnik, v zahvalo za vso pomoč, ki jo je nudil naši občini. Bil je nepozaben večer in hvaležni smo, da smo lahko gostili tako izjemnega sogovornika. Pogovor je odlično vodila Saša Kisovec.

Prifarski muzikanti in ŽVS Lipa na našem odru

7 aprila, 2024

Pevke Ženske vokalne skupine Lipa so zapisale: Glasba ima to moč, da nas medsebojno poveže in prikliče v sedanji trenutek. Omogoča nam, da odpremo svoje srce in se lahkotno prepustimo valovom harmonij.

Srčna hvala vsem zbranim na včerajšnjem koncertu, ki ste z nami in legendarnimi @prifarci soustvarjali radostno vzdušje!

Srečanje z Majo Sakač Rožmanec – Ker lahko

5 aprila, 2024
Nocoj smo bili v prijetni družbi Maja Sakač Rožmanec , ki je prijateljem in znancem predstavila njeno prvo knjigo z zapisi “pohajkovanj” z naslovom Ker lahko! ‍♀️‍➡️‍➡️‍♂️
Mini koncert pa so izvedli odlični glasbeniki FREŠ BAND.
Navdušenja nad knjigo in glasbo ni manjkalo!

Večer z Goranom Ajtičem

4 aprila, 2024
V sredo, 3. aprila smo se z režiserjem Goranom Ajtičem družili ob premierni predstavitvi njegovih kratkih eksperimentalnih filmov! Hvala vsem obiskovalcem za prijeten večer!
Filmski večer z Goranom Ajtičem / 5 kratkih eksperimentalnih filmov

Biserka Marolt Meden naša gostja Približevanj

13 marca, 2024

V ponedeljek, 11. marca smo na Približevanjih gostili izjemno gostjo ga. Biserko Marolt Meden. Izjemna sogovornica, iskrena, srčna, predana prostovoljka, ki je med pogovorom z nami delila veliko izkušenj, misli in med drugim poudarila, da je v današnjem času vse manj tovarištva in solidarnosti.  Hvala ga. Biserka za vaš dragocen čas in odličen pogovor.

Pogovor je vodila Aleksandra Mavretič.

Nepozaben koncert Vlada Kreslina

11 marca, 2024

V soboto, 9. marca 2024 smo v Litiji gostili Vlada Kreslina. Navdušenje razprodane dvorane je bilo neverjetno. Bil je večer, ki ga nikoli ne bomo pozabili. Vlado je skupaj z multiinstrumentalistom Iztokom Cergolom dvorano dvignil na noge! Hvala obema za neverjetno energijo in poklon za odličen koncert! Produkcija: Kulturni center Litija: zvok: Anže Grm, luč: Gašper Šinkovec.

Škrat in odlična Lucija ter Boštjan

10 marca, 2024

V soboto, 9. marca sta nas na odru z odlično predstavo Škratovo ime navdušila Lucija Ćirović in Boštjan Štorman Gledališče iz desnega žepka !

Abonma smo zaključili s predstavo Vse zastonj, vse zastonj

8 marca, 2024

Odlični igralci Prešernovega gledališča Kranj so nas nasmejali z lani zmagovalno komedijo Dnevov komedije Vse zastonj, vse zastonj. Tako smo uspešno zaključili letošnji abonmajski program.

 

Odličen Boštjan Gorenc Pižama pripovedoval pravljice

29 februarja, 2024
Navdušil, nasmejal, poučil malo in veliko publiko!
Hvala Boštjan Gorenc – Pižama za zanimiv pravljični večer!

S pingvinom smo obiskali severni tečaj

26 februarja, 2024

Na otroški matineji, 24. februarja smo v odlični družbi gledališča Enostavno prijatelji potovali na severni tečaj. Družbo pa sta nam delala zabavni pingvin in eskim.

Tilen Artač Hvala!

21 februarja, 2024
Tilen Artac HVALA❤️ za nepozaben večer na Približevanjih!
Smeh, imitacije, iskrivost, iskrenost…Odličen sogovornik, izjemen ustvarjalec…Uspešno naprej in se že veselimo novih pogruntavščin.
Pogovor je vodila Saša Kisovec.
Hvala številnim obiskovalcem za obisk!

S plesom proti vzhodu

18 februarja, 2024
Pod vtisom PROTI VZHODU (plesna predstava) , ki se je danes odvila na našem odru. V čast nam je, da lahko pri nas gostimo tudi vrhunske, mednarodno uveljavljene umetnike. Hvala ustvarjalcema: Yuridia Ortega in Raphael Perrenord! Hvala tudi vsem, ki ste obiskali predstavo.
.
#sodobniples #cirkus

Valentinov koncert s Cafe Noisette Music

16 februarja, 2024

Zares lep glasbeni večer je za nami! ❤️ Iz srca hvala vsem obiskovalcem ter odličnim Café Noisette Music, ki so nam postregli z najlepšimi francoskimi in avtorskimi šansoni! Kaj pravite, ponovimo prihodnje leto?

Gimnazijci in Zaprta vrata

13 februarja, 2024

Na obisku pri nas je bil Gledališki studio Dramatikon ! Izvedli so ZAPRTA VRATA (gledališka predstava) , z maturanti Gimnazija Litija pa je potekal tudi zanimiv pogovor o predstavi.

Litijski karneval 2024 – Inflacija odpisanih

11 februarja, 2024

Politična satira na teme inflacije, odpoklicev izdelkov in funkcionarjev ter druge teme našega vsakdana so na ulice Litije kljub rahlemu dežju privabile množico obiskovalcev

Športna dvorana v Litiji je bila na pustno soboto prepolna že na jutranjem Živ žavu. Male in velike maškare so navdušili kurenti, Pika Nogavička in letošnja novost – napihljiva igrala. Lepo obiskana je bila tudi pustna tržnica. Kostumirani ponudniki krofov, drugih pustnih in ostalih dobrot so sejali dobro voljo med vse obiskovalce. Na povorki Litijskega karnevala  je sodelovalo 16 skupin! Rahel dež ni zmotil prav nikogar, tudi gostov iz Šmartna, Ptuja, Cerknice, Podkuma, Ljubljane in Radomelj. Navdušujoče je bilo kako so skupine vsaka po svoje  ODLIČNO interpretirale temo letošnjega karnevala INFLACIJA ODPOKLICANIH. Toliko različnih politikov in drugih aktualnih akterjev trenutne politične in za vse Slovence zanimive javne scene že dolgo ni bilo v Litiji. Duhovite predstavitve, ki so jih pripravile skupine, so v povorki dopolnjevali še bolj duhoviti predstavitveni teksti. Te so oplemenitili tudi napovedovalci povorke Gal Mavretič, Tadej Premk in zlasti Konrad Pižorn Kondi.

Komisija, ki je ocenjevala skupine je imela veliko dela pri dodelitvi nagrad. Skupaj z  obiskovalci so si bili enotni – najboljša je bila skupina S KMETIJSTVOM REŠUJEMO INFLACIJO Društva podeželske mladine Litija in Šmartno. Prejeli so prvo nagrado v vrednosti 700 EUR in še 200 EUR, ki so jim jih namenili obiskovalci. Drugo nagrado v vrednosti 500 EUR je prejela skupina  Zdravstvo – dvoživke, ki so jo ustvarili »Dobrovoljci«. Tretjo nagrado in 300 € si je prislužila skupina Vse barve naše politike in inflacija Likovnega ateljeja Litija.

Na zaključni prireditvi karnevalske povorke v športni dvorani v Litiji so priznanja prejeli tudi sodelujočim na tekmovanju za Naj pustni krof Litijskega karnevala 2024. Med 20 sodelujočimi si je priznanje za Naj krof 2024 prislužil Miro Dobravec, druga je bila Majda Pregel, tretja pa Irena Doblekar. Zlato priznanje je prejela še Mojca Žust. Tudi ostali krofi so bili odlični. Velika večina pekov je prejela srebrna in bronasta priznanja za kvaliteto.

Na večernem karnevalskem plesu pa je množica mask uživala ob zvokih ansamblov Stil in Osvajalci, podeljene so bile tudi nagrade za najboljše maske!

Podrobno o pestrem dogajanju na letošnjem karnevalu pa na FB strani Litijski karneval!

Hvala vsem sodelujočim v povorki. Hvala vsem, ki ste nam pomagali pripraviti celodnevno pustno dogajanje v Litiji, zlasti ekipi Wake Up Events, Komunalno stanovanjskemu podjetju Litija, Matetovi družbi, Likovnemu ateljeju Litija, Tesarstvu, krovstvu Anton Bučar s.p., SPAR Litija, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno, Osnovni šoli Gradec in številnim drugim.

Organizatorji: Občina Litija, ZKMŠ Litija, Turistično društvo Litija, Razvojni center Srca Slovenije in Mestna skupnost Litija.

Foto: Blaž Bratkovič in Anže Malis, ZKMŠ

 

 

KULTURA SMO LJUDJE – ob slovenskem kulturnem prazniku

8 februarja, 2024

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v Kulturnem centru Litija potekala osrednja občinska prireditev z naslovom KULTURA SMO LJUDJE. S pomenljivimi in srčnimi besedami sta jo pospremili osrednja govornica gledališka režiserka, pisateljica in publicistka IVANA DJILAS ter podžupanja Občine Litija LIJANA LOVŠE.  Z vrhunsko glasbo pa obiskovalce obogatili še domači pevci Zbora sv. Nikolaja, z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič ter gosta, plesalec in glasbenik ŽIGAN KRAJNČAN ter violončelist, bobnar in skladatelj KRISTIJAN KRAJNČAN! V nastopu sta združila različne žanre z energijo, ki je navdušila poslušalce. Dogodek je povezovala Saša Kisovec. Večer je bil poln pozitivnih misli in kreativne energije.

Idejna zasnova in izvedba prireditve: Kulturni center Litija
Oblikovanje zvoka & video projekcija: Anže Grm
Oblikovanje luči: Gašper Šinkovec
Tehnična pomoč: Oto Medvešek in Ožbej Sakač
.
Foto: Anže Malis

Od tišine do glasbe ponovno na litijskem odru

7 februarja, 2024
Dvakrat polna dvorana! Predstava OD TIŠINE DO GLASBE (šole in izven) v vrhunski izvedbi Jureta Ivanušiča! Obiskala nas je Gimnazija Litija.
.