Zaključno matinejo v sezoni smo preživeli z Doktorjem Srečo

17 maja, 2022

V soboto, 14. maja smo uživali na odlični prestavi Miškinega gledališča z naslovom Doktor Sreča. Akcije in sodelovanja malih in velikih ni manjkalo. Prisrčna in poučna predstava pa je navdušila številno občinstvo. Zaključek pa ne bi bil popoln, če se ne bi zaključilo s sladoledom, nad katerim so bili najmlajši zelo navdušeni. Hvala Miškinemu gledališču za predstvo. Občinstvu pa za obiske v tokratni sezoni, ki se bo v zgodovino zapisala kot zelo uspešno. Se vidimo v jeseni!

 

S čevlji smo potovali po svetu

11 aprila, 2022

Veliko starih kufrov in prisrčnih čevljev je zaznamovalo lutkovno predstavo z naslovom Potovanje malega čevlja, ki jo je izvedla Andreja Stare. Otroci navdušeni zapuščali matinejo.

 

 

Premierni koncert glasbene zasedbe PAVLOV, predstavitev avtorskega albuma Predor

8 aprila, 2022

Svoj premierni koncert je 8. aprila na odru Kulturnega centra Litija izvedla litijsko-šmarska glasbena zasedba Pavlov. Zasedba je na koncertu predstavila svoj sveži avtorski album Predor, ki je doslej že požel številne pohvale glasbenih kritikov. Kovinsko doneči bobni, hrumeči bas in industrijski pridih so atributi, ki Pavlov postavljajo na zemljevid slovenske glasbene scene, brezhibna tehnična produkcija in čustvena izvedba lastnih skladb pa obeta svetlo prihodnost. Foto: Anže Malis

 

Na aprilskih Približevanjih gostili Toneta Vogrinca

4 aprila, 2022

V ponedeljek, 4. aprila smo v Litiji gostili Toneta Vogrinca. Urica in pol pogovora je prehitro minila in povezovalki Aleksandri Mavretič je ostalo kar nekaj vprašanj, čeprav smo o gostu izvedeli zelo veliko. G. Tona je z nami delil iskrene, zanimive, zabavne in nepozabne prigode, ki so temeljito zaznamovale slovenski smučarski čas. Pred kratkim je izdal tudi avtobiografijo z naslovom Vsi me kličejo Tona, katero smo si obiskovalci lahko tudi kupili. Hvala g. Tone Vogrinec, da ste si vzeli čas za obisk v Litiji, dogodek bo ostal zapisan v srčnem spominu.

Razstava: Brežine Save malo drugače na ogled v Kulturnem centru Litija

30 marca, 2022

V ponedeljek, 28. marca je v avli Kulturnega centra Litija potekalo odprtje fotografske razstave Društva Lila z naslovom Brežine Save malo drugače. Razstava je nastala na pobudo članov foto sekcije, ki so se udeležili tečaja fotografije, ki ga je vodil mag. Zoran Poznič. Program je povezovala predsednica društva Jelka Jantol, pesmi sta prebirali Magda Groznik in Joža Ocepek. Razstava je nastala pod okrilje IO JSKD Litija, zato je vse prisotne pozdravil tudi vodja Darko Vidic. Z glasbo so dogodek obogatile pevke ŽVS Lipa in kot vedno navdušile prisotne.

Razstava bo na ogled od konca maja. Ogled je možen ob delovnikih od 8.00-13.00, v času dogodkov v popoldanskem času ter po dogovoru: 01-8900-200.

Krpanov Martin zganjal vragolije

27 marca, 2022

Otroke je na otroški matineji obiskal Krpanov Martin. No, ne ravno pravi, ker je pozabil priti na predstavo, zato je vlogo odigral kar hišnik. Predstavo je izvedel Teater Cizamo.

 

Ženska vokalna skupina Lipa je na koncertu predstavila svojo novo zgoščenko

26 marca, 2022

Svojo prvo zgoščenko nam je na koncertu predstavila Ženska vokalna skupina Lipa. Kot smo že vajeni, so nas tudi tokrat Lipke začarale z doživeto in dovršeno izvedbo. Kot posebna gostja se jim je pri skladbi Nora misel pridružila Ana Dežman, pri skladbi Daleč je za naju pomlad pa je z njimi zapel tudi Darko Vidic. Večer je domiselno in humoristično povezoval Luka Bregar.

Mojkino z Batmanom v Litiji

20 marca, 2022

V soboto, 19 marca so bili številni obiskovalci spet veseli kina v Litiji. Ogledali smo si filme Veliki rdeči pes Cliffork, Jaz Rdeča panda in Batmana! Ponovno so navduševale tudi kokice. Vračamo se v normalne smernice.

 

 

Obisk dr. Ninne Kozorog na marčevskih Približevanjih

14 marca, 2022

Na tokratnih Približevanjih nas je obiskala dr. Ninna Kozorog, specialistka nevrologinja na oddelku za nevrokirurgijo mariborskega kliničnega centra ter ustanoviteljica društva Humanitarček. Z Aleksandro Mavretič sta klepetali o njenem vsakdanu, trenutni situaciji v družbi, Ninna pa nam je razkrila tudi svoj glasbeni okus in veliko ljubezen do rož. Med pogovorom smo lahko prisluhnili nekaj skladbam v izvedbi mariborskega kantavtorja Andreja Vilčnika. Veseli smo, ko lahko na našem odru gostimo posameznike, ki so nam v ogromen navdih.

S Piko smo čarali na otroški matineji

13 marca, 2022

Veliko veselje je otrokom prinesel obisk Pike Nogavičke v Kulturnem centru Litija. Zabave ni manjkalo in tudi čarovniških vragolij ne! Upamo, da pika spet kmalu pride.

Predstavo je izvedel Zavod Enostavno prijatelji.

Pujsek in Silno vljudna predstava

13 februarja, 2022

Skozi pesmice in zgodbice so najmlajši na sobotni matineji, 12. februarja spoznavali vljudnostne besede in geste. Glasbeno in zabavno predstavo je izvedla Andreja Zupančič.

KULTURA SMO LJUDJE – na predvečer slovenskega kulturnega praznika

10 februarja, 2022

V ponedeljek, 7.2. je v dvorani kulturnega centra Litija potekala osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku – KULTURA SMO LJUDJE. Vsem navzočim je spregovoril odgovorni urednik VALA 202 g. Nejc Jemec in poudaril predanost in srčnost kulturnikov v zadnjih dveh letih, ki so bili res težki za ustvarjanje. Župan g. Franci Rokavec je pohvalil delo kulturnih društev, zavodov in posameznikov v občini Litija, za glasbeni program pa so poskrbeli Aleksander Mežek ter Zbor sv. Nikolaja, ki so kot vedno navdušili občinstvo. Ko pa so se ob pesmi Siva pot in Julija g. Mežku pridružili še pevci Zbora sv. Nikolaja in je z njim prepevala cela dvorana, pa je bilo navdušenje še večje.

Posnetek: KULTURA SMO LJUDJE

Večer s Tonetom Partljičem

9 februarja, 2022

Ponedeljki so rezervirani tudi za Približevanja. 31. januarja smo se v dvorani srečali z našim odličnim pisateljem Tonetom Partljičem. Tako kot je duhovit v svojih delih, je bil tudi pogovor z njim poln smeha. Z nami je delil prigode iz svojega otroštva, nas malo popeljal v čas njegovega dela v parlamentu ter razkril, kje in kako najraje preživlja svoj prosti čas in še marsikaj.  Večer, ki nam bo za vedno ostal v spominu. Hvala g. Partljič!

Junaški jelen v ekološki predstavi

22 januarja, 2022

V soboto, 22., januarja smo se skupaj z junaškim jelenom  poučevali o onesnaževanju narave. Veliko novega smo izvedeli. Predstavo je izvedlo Gledališče Kolenc.

O čarobn(ost)i Litije v letu dvatisočenaindvajset

7 januarja, 2022

Bil je čaroben mesec, december v letu 2021… Čaroben s spremembami in z vsakodnevnimi novostmi, čaroben v prilagajanju in iskanju rešitev, z srčnim namenom, da bi ohranili občutek prazničnosti in veselja, ki ga prinašajo prazniki. Vsak vložen trud se je poplačal z iskrenim odzivom številnih obiskovalcev, ki so ob upoštevanju ukrepov obiskovali dogodke letošnje Čarobne Litije.

Škratova čarobna pot je kar 20 dni navduševala majhne in velike. Po starem mestnem jedru Litije so škrati pripovedovali zgodbo o prazničnih prišlekih v mestu… Jelenčki,  snežaki in drevesni škrati, veliko zanimivega je bilo videti v Božičkovi delavnici ter v bližnjih škratovskih hišicah, dišalo je iz kuhinje gospe Božičkove, mnogo nepozabnih fotografij je nastalo v prazničnem foto okvirju, največ objemov pa je dobilo 9 Božičkovih jelenčkov pred muzejem. Pohval o ideji in izvedbi ni manjkalo, zato hvala vsem! Hvala Lekarni Litija in Stari šoli za prostor,  Župniji Litija in Stari šoli za elektriko  ter KSP za pomoč pri prevozih.

V decembrskem času ne sme manjkati praznično obložena miza. V preteklosti je bil na njej obvezen božični kruh-poprtnik. Spekli so ga na božični večer in ga pokrili s prtičem. Od tu eno od njegovih imen. Da bi se ta tradicija ohranila smo 14. in 16. 12. organizirali delavnici peke poprtnika. Nekaj poprtnikov iz delavnice je krasilo izložbo TiC Litija od 22. 12 do 6. 1., kjer so razstavljale tudi gospodinje iz Litije in Šmartnega pri Litiji. Hvala vsem za udeležbo na delavnicah in dragocen prispevek k razstavi.

Člani nove Gospel group so v Kulturnem centru Litija, 21.12. navdušili z odličnim in nepozabnim koncertom. Pozitivna energija je napolnila dvorano tako močno, da se je razvedelo daleč naokoli, zato je v načrtu ponovitev koncerta.

Bogato obložena božična tržnica je dva dni privabljala obiskovalce, ki so si praznike polepšali z domačimi dobrotami. Preko 20 ponudnikov je sodelovalo in tako smo letos nadaljevali to prijetno tradicijo božičnega časa. Obiskovalce so z ubranim igranjem presenetili harmonikarji Glasbene šole Bučar, veliko veselja pa je bilo tudi ob vrtenju božičnega kolesa sreče v otroškem kotičku. Hvala sponzorju: Papirnica Maar Litija.

Lepo je videti, kako zažarijo oči najmlajših, ko iz kočije pomaha dedek Mraz. Tudi letos so ga konjički popeljali po mestu. Skupaj s spremstvom so kar pet kilometrov po litijskih ulicah razveseljevali radovedne gledalce. Hvala dedku Mrazu in njegovemu spremstvu,  Društvu prijateljev konj Višnja Gora ter PGD Litija za prijetno druženje. Hvala Mestni skupnosti Litija za donacijo.

Rudnik Sitarjevec je v zadnjih letih postal zelo zanimiva in obiskana turistična točka. Poleg mineralov, ki se svetijo vse leto, je bilo v decembrskem času še posebej iskrivo. Obiskovalci, ki so si poleg naravnih lepot rudnika   lahko ogledali Mineralne jaslice, ki jih je tudi letos postavila Joža Jamšek. Čarobnost mineralov so letos obogatili nastopi Ženske vokalne skupine Lipa Litija ter Mešanega pevskega zbora KUD Jevnica, s prepevanjem v podzemlju našega rudnika. Odlični odzivi in navdušenje!

Posebno doživetje pa so za številne obiskovalce pripravili člani Gledališke skupine in Mešani pevski zbor Miha Vahen KUD Jevnica, ki so že drugič uprizorili žive jaslice pred rudnikom SItarjevec. Božična zgodba je zaživela skozi igro in petje ter poslušalce ponesla  v čas pred več kot dvatisoč leti.  Hvala za pomoč KSP Litija, Smrčkovemu brlogu in domačiji Šteful.  Zaradi dobrega odziva so Božično zgodbo ponovili tudi 2. januarja 2022.

Čarobna Litija 2021 ostaja zapisana v lepem spominu. Čeprav v okrnjeni izvedbi v primerjavi z letom 2019, smo se naučili veliko novega, saj nas nenehno prilagajanje novim situacijam vedno postavlja pred nove izzive. Ampak, ker smo ZKMŠ-jevci polni idej in odličnega sodelovanja z društvi in drugimi organizacijami, vedno najdemo pot do rešitev, saj sledimo našemu poslanstvu, da delamo za dušo in dobro počutje naših obiskovalcev.  Včasih je to umetnost, včasih pogled v zgodovino, pa nepozabni projekti z mladimi ter odkrivanje športnega duha in še marsikaj! Le kaj lepega nam bo prineslo leto 2022? Pustimo se pozitivno presenetiti! Zato vas na naše dogodke vabimo tudi v novem letu!

Dogodke Čarobne Litija je omogočila Občina Litija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odličen koncert skupine Gospel group

22 decembra, 2021

V ponedeljek, 20. decembra 2021 je odlična zasedba skupine Gospel group navdušila občinstvo s koncertom črnske duhovne glasbe. Skupino sestavljajo:  Andrej Štritof, Benjamin Fele, Marko Kolšek in Vid Sinigoj – vokal, Jože Mahkovec – bobni, Toni Povše – klavir, orgle Hammond. Zaradi navdušenja poslušalcev in velikega povpraševanja bodo koncert ponovili v novem letu.

 

Božiček obiskal pridne otroke na predstavi Pod prazničnim dežnikom

13 decembra, 2021

V soboto, 11. decembra 2021 so najmlajši uživali na praznični decembrski predstavi z naslovom Pod prazničnim dežnikom, ki jo je izvedlo Gledališče KU-KUC. Veselje pa je bilo še večje, ko je otroke presenetil še Božiček z darili.

Slovenec in pol nasmejala občinstvo

11 decembra, 2021

V četrtek, 9.12 smo si na litijskem odru ogledali zabavno predstavo Slovenec in pol. Jerica Perkovič in Aleš Novak sta nasmejala občinstvo in nam polepšala decembrske dni.

Odličen pogovorni večer z dr. Draganom Petrovcem na Približevanjem

9 decembra, 2021

V ponedeljek, 6. decembra 2021 smo na Približevanjih gostili pravnika, kriminalista, penologa, predavatelja, kolumnista… Človek z mnogo talenti nas je tudi na humoren način popeljal v svetove, ki nam niso znani in skozi razmišljanja o življenju osmislil mnoga nerazumljiva dejanja našega časa. V pogovoru z Andrejo Štuhec je z iskrenostjo navdušil občinstvo in srečanje je prehitro minilo.

Morje na našem odru

9 novembra, 2021

V soboto, 6. novembra smo imeli na našem odru pravo morje, kapitana in veliko ladjo. Opica in kapitan Tan Tan sta se zasidrala v pristanišču Kulturnega centra in se podala po cesti naprej. Ampak cestna pravila so bila drugačna kot na morju, zato so ju naši pridni obiskovalci poučili o cestno prometnih predpisih. Hvala Miškinemu gledališču za prijetno in poučno predstavo.