Tačkov teden v Litiji

junij 13th, 2019

Taček je prvi teden junija osvajal številna srca po celi Litiji. Dogajanje po mestu in njegovih kulturnih ustanovah je prineslo veliko veselja in poučnih trenutkov, ki so potešili mnogo malih radovednosti. Festival se pričenja v Knjižnici Litija, kjer so si mnogi mali in večji obiskovalci ogledali televizijske oddaje Radovedni Taček. Otroci so spoznali legendarno lutko (in Naceta Simončiča), odrasli pa so ob ogledu obujali spomine in se nasmejani vračali v čas mladosti in otroštva.  Predvajanje je omogočila RTV Slovenija. Pred pričetkom festivala smo razpisali 8. Tačkov natečaj in sicer kar v treh kategorijah:  na likovnega je prispelo 606 del, na fotografskega 47, na dramskega pa eno delo. Razstava bo na ogled v knjižnici vse poletje. Otroci so prisluhnili plesno-glasbeni pravljici Lunina čarobna flavtica, v Glasbeni šoli Litija. Predstava jih je očarala in to je gotovo spodbuda učencem Glasbene šole Litija Šmartno, da bi svojo dovršeno zgodbo predstavili še na večjem odru. V muzeju je Taček spoznaval polarne vlečne pse in pogumne pustolovce, ki so na Aljaski iskali zlato.  Srečal se je z aljaškim malamutom, kar je bilo za male obiskovalce  doživetje posebne vrste. Že osmo leto pa se je Taček skupaj s številnimi obiskovalci veselil gledališča in letos smo gostili Miniteater z odlično predstavo Korenčkov palček. Navdušenja je bilo v obilju, tudi na srečanju s pasjimi prijatelji v parku na Stavbah, kjer so sodelovali Društvo Tačke in repki iz Hotiča, Društvo Alfa kan ter Tačke pomagačke. Ob festivalu se napolni tudi Tačkovo pasje igrišče ob Savi – in svetujemo vam, da prihodnje leto ne zamudite pasjih Iger brez meja. Društvo Tačke in Repki je k sodelovanju pritegnilo kar osem kužkov; društvo je letos izredno obogatilo dogajanje na Tačkovem festivalu. Gost spominskega večera v knjižnici je bil Mitja Ritmanič, lutkarski tehnolog. Obujal je spomine na Naceta Simončiča in povedal, kako je nastal Radovedni Taček. Spominsko prireditev so obiskali prijatelji lutk in Naceta Simončiča, med njimi tudi Maruša Cerar Simončič, hči Naceta Simončiča in njegov sodelavec in lutkar, Matjaž Loboda. V kulturnem programu je nastopil ženski pevski zbor OŠ Litija, KUD Litus.

 

Najbolj živahno pa je bilo v parku na Stavbah, na zaključnem dogodku s številnimi stojnicami, na katerih so se predstavili: Veterinarska ambulanta Gaber iz Litije, pasji salon Modne tačke iz Trbovelj, Društvo Tačke in Repki, VDC Litija, Tačke Pomagačke, kostanji so sprejeli litijske knjižničarje, ki izposojali gradivo in gostili obiskovalce v čitalnici na slamnatih balah.  Mladinski center je skrbel za ustvarjalne delavnice, veseli pa smo bili tudi novega fotokotička. Za sladke Tačkove dobrote je sponzorsko skrbela KUHLA. Podelili smo nagrade najboljšim sodelujočim v natečajih, navdušila je glasbena skupina Pikolovci in na obisk je prišel tudi Tačkov prijatelj Litko. Taček  pa je s svojo prisrčnostjo in nagajivostjo  med številne obiskovalce prinesel veliko veselja in sreče. Program je povezoval odlični Lovro iz Gledališča Kolenc.

Veseli smo, da sta v svojo ponudbo, v času festivala, Tačkovo sladico vključila Kavarna Tisa in Okrepčevalnica Kuhla.  Organizacija festivala poteka pod okriljem ZKMŠ Litija in Knjižnice Litija, pridružila pa so se številna društva in ustanove, ki vsaka na svoj način pripomorejo k pestrosti programa. Program domače šole vključijo v svoj učni načrt, s čemer pomembno prispevajo k razpoznavnosti festivala – prav tako smo veseli sodelovanja z vrtci.

Veseli smo izvirnosti in dobre energije, ki prehaja med vsemi sodelujočimi, saj tako skupaj soustvarjamo nekaj nepozabnega za naše najmlajše in se trudimo, da smo vsako leto boljši. Hvala Občini Litija in Mestni skupnosti Litija za finančno podporo.

Knjižnica Litija in ZKMŠ Litija

 

Nagrajeni izdelki Tačkovih natečajev:

Na dramski natečaj je prispelo eno delo; Manca Zavrl je avtorica.

Na fotografski razpis je prispelo 47 fotografij, izbrali so jih 5. Komisija je bila ista: Ana, Sonja in Joža.

Izbrani avtorji fotografij so Aneja Ovnik Škoda, Sabina Slana Cvikel, Petra Kunc, Nik Peterka in Tanja Zavrl.

Na seznamu likovnih del imam 606 otrok, del je nekoliko manj, v treh primerih so eno risbo delale 3 ali 2 deklici.

Dela so prispela iz obeh občin in kar je razveseljivo tudi iz: Destrnik-Trnovska vas, OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Cirila Kosmača Piran, OŠ Grahovo in vrtec Grahovo, OŠ Beltinci.

Komisija je dela pregledala 31. maja. Razstava likovnih del bo v galeriji knjižnice Litija na ogled vse poletje.

Izbrana dela 8. Tačkovega festivala 2019, likovnega in literarnega natečaja:  »Pasji portret«:

606 RISBIC – na ogled v Knjižnici Litija do konca poletja

Izbrana dela:

 1. Forte Vita, 3. r., OŠ Litija, mentorica Simona Hribar
 2. Juvan Zoja, 4. r, OŠ Litija, POŠ Sava, mentorica Lojzka Žičkar
 3. Močilnikar Mia, 4. r, OŠ Gradec, POŠ Vače, mentorici Tadeja Ocepek, Maja Žibert
 4. Grum Zala, 4. r, OŠ Gradec, POŠ Jevnica, mentorica Petra Prosen
 5. Batič Jakob, 2. r, OŠ Litija, mentorica Marjeta Laba
 6. Smuk Škarja Anamarija, 2.r, OŠ Gradec, mentorica Nives Koželj
 7. Jereb Tai, 2. r, OŠ Šmartno, POŠ Velika Kostrevnica, mentoricaTjaša Mihelič, Tamara Remec
 8. Dražumerič Pia, 5.r, OŠ Gradec, mentorica Suzana Likar
 9. Zupan Ela, Cici LILA, 3. r, mentorici, Anita Vozelj, Danijela Kunc
 10. Jančič Taja, 4. r, OŠ Litija, mentorica Karolina Kaliope
 11. Lesjak Martinčič Janez, 3.r, OŠ Gabrovka – Dole, mentorica Irena Koci
 12. Požaršek Tian, 2. R. OŠ Gradec, POŠ Hotič, mentorica Irma Neme Bric
 13. Kozlevčar Rosana, 4. R, OŠ Šmartno, mentorica Maja Gorše
 14. Bračko Skomina Liam, 2. R, OŠ Destrnik-Trnovska vas, mentorica, Dušanka Škamlec
 15. Mazi Petrič Tjob, 2.r, OŠ Grahovo, mentorica Eva Mazi
 16. Hasani Anila, 1. R, OŠ Cirila Kosmača, Piran, mentorica Lorena Lovrečič
 17. Kosem Julija, 4.r,. OŠ Šmartno, mentorica Manja Mihelič
 18. Veladžić Ajdin, 4. R, OŠ Litija, PP, posebni program, mentorici Sandra Rihter, Polona Baš Jere
 19. Jelnikar Artnjak Johana, 4.r. OŠ Gradec, POŠ Kresnice, mentorica Andrejka Setničar
 20. Pene Eva, 1.r., OŠ Gabrovka – Dole, mentorica Jana Marolt

Nagrada po izboru knjižničark za očarljiv  barvni portret:  Ceglar Jaša, 9 let, CICI Lila, mentorici Anita Vozelj, Danijela Kunc

Komisijo za ocenjevanje likovnih in literarnih del so sestavljali: Joža Ocepek, članica KUD LILA, dolgoletna predsednica, Ana Vrhovec, fotografinja, Sonja Perme članica KUD LILA, zaposlena v Knjižnici Litija

 

 

Sladek zaključek sezone otroških matinej

maj 29th, 2019

V soboto, 18. maja smo z Miškinim gledališče in odlično, zabavno in prikupno predstavo Žabica Brokolina in polž Sladkosned zaključili sezono otroških matinej. Vsega je bilo po malo, zdravja, telovadbe in sladolednosti…Se vidimo v jeseni!

Dr. Uroš Ahčan, ponosni in hvaležni za njegov obisk

april 16th, 2019

dig

Na aprilskih približevanjih (15.4.) nas je obiskal prof. dr. Uroš Ahčan, predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo UKC v Ljubljani, izjemen, mednarodno priznanj kirurg. Nepozabna urica klepeta je prehitro minila. Odličen sogovornik, ki ve kaj hoče, ki zna postaviti meje in iskrenost je njegova odlika. Kljub težki situaciji v našem zdravstvu, je znal najti pozitivne besede in še tako slabo situacijo prikazati v boljši luči. Hvala prof. dr. Ahčan, da ste vaš prosti čas namenili obisku v Litiji in nam obogatili urico Približevanj.  Naša redna obiskovalka je ob koncu dejala: “Takšne ljudi še povabite. To potrebujemo.”

Odlična lutkovna predstava z Medvedkom in Zlatolasko

april 16th, 2019

Aprilska otroška matineja je z lutkovno predstavo Medvedek in  Zlatolaska razveselile naše obiskovalce. V odlični izvedbi Lutkovnega gledališča Velenje smo uživali v prijetni in poučni predstavi.

Skupščina Združenja KUDUS

april 2nd, 2019

Letos je redna skupščina Združenja KUDUS potekala v Domu kulture v Kamniku. Bilo je poučno in zanimivo. Izvedeli smo veliko novega. Hvala organizatorjem in seveda gostiteljem. Lepo je v Kamniku!

S tisočineno pravljico na matineji

april 2nd, 2019

V soboto, 30. marca smo gostili LG Tri in zabavno pravljico z naslovom 1001 pravljica. Luštno some se imeli in minute so prehitro minile.

Čebelica Sivka s prijatelji na otroški matineji

marec 19th, 2019

Na prvi marčevski matineji smo spoznali prikupno čebelico Sivko in njene prijatelje. Smeha z muho Milanom ni manjkalo in dobre pol urice zabave  je kar prehitro minilo. Predstavo je izvedlo Gledališče Kolenc.

Z odlično predstavo domače gledališke skupine zaključili abonmajsko sezono

marec 19th, 2019

V četrtek, 14. marca smo si na peti predstavi v tej abonmajski sezoni ogledali odlično predstavo domačega Izrednega teatra. S predstavo Delamo na sebi so navdušili občinstvo in poželi velik aplavz. Predstavo je režiral Marko Djukić, igralci pa so dokazali, da imajo izjemen talent in verjamem, da bomo v prihodnjih sezonah zopet deležni odličnih predstav.  Hvala vsem za nepozaben večer.

Saša Pavček na urici Približevanj

marec 14th, 2019

V sredo, 13. marca smo se na Približevanjih srečali z igralko, pesnico, esejistko, profesorico, dramatičarko Sašo Pavček, s katero je urica druženja in prijetnega klepeta kar prehitro minila. Predstavila nam je utrinke iz svojih otroških let, iz gledaliških odrov, iz družinskih trenutkov, nam predstavila nekatere svoje knjige ter tudi odigrala odlomek iz njene monodrame. Hvala ga. Saša Pavček, da ste si kljub natrpanemu urniku vzeli čas in nas počastili z obiskom na Približevanjih.

Litijski karneval 2019

marec 8th, 2019

Litijski karneval 2019 je med debelim četrtkom in pepelnično sredo pod motom  LITIJA FIRST – NAJPREJ LITIJA – LITEXIT večkrat napolnil Litijske trge, ulice in športno dvorano. Dogodke je pripravljalo skoraj 900 oseb (od tega cca 650 udeležencev povorke), skupaj nas je na pustnih prireditvah rajalo skoraj 13.000 Litijanov in gostov.

 Najprej je Litko od župana in obeh podžupanov Litije prevzel pustno oblast. Obljube Litka in svetovalcev Trumpa in Mayeve so prepričale Litijane, ki so se glasno izrekli za samostojno Litijo. To je bila hkrati najbolj vesela osamosvojitev v zgodovini: od srca smo se nasmejali domislicam Mame Manke. Vesela je bila tudi zabava  z Isaacom Palmo in Ulo Lozar. Osamosvojitveno zborovanje je začel in končal Pihalni orkester Litija.  Na prireditvi smo tudi razglasili naj krofe letošnjega pustovanja.

 Otroški pustni živ žav je v soboto dopoldan ponovno napolnil športno dvorano. Otroci, starši in ostali obiskovalci so lepo sprejeli kurente, orače, pokače, čarovnika Joleta Coleta, glasbeno skupino Pikolovci, maskoto karnevala Litka in animacijo Šole plesa Aleksandre Košir.

 Vrhunec pustovanja je bila popoldanska karnevalska povorka. Sodelovalo je  25 karnevalskih skupin iz Litije ter bližnje in daljne okolice. Pripravile so izjemno duhovite, kvalitetne in inovativne predstavitve različnih aktualnih tem. Večina je bila, tako kot je značilno za litijski karneval, aktualno-političnih. Sledile so teme vezane na naravo – največ na temo čebelic, naših Kranjskih sivk. Letošnji karneval je bil poseben tudi po tem, da je gostil Prvi čebelji karneval – v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije. Vse karnevalske skupine si zaslužijo našo iskreno zahvalo. Neizmerno smo se zabavali ob dodelanih in dinamičnih nastopih. Komisija je za najboljše skupine razglasila:

 1. skupina: SLEPI DRUGI TIR – ekipa Gradec, Litija,
 2. skupine: STEBRI SLOVENSKE KULTURE – KUD Milke Zorec, Hotinja vas,
 3. skupina:  SHIRANE KRAVE ZA LITIJSKO ELITO –  Društvo podeželske mladine Litija in Šmartno,
 4. skupina MEXICO TRUMP iz Horjula in
 5. skupina: NAŠ MALI SVET ŽE 90 LET, Vrtec Litija.

Lep dan je zaključila zabava s Tanjo Žagar. Športna dvorana je bila ponovno polna namaškaranih in razposajenih gostov, ki jih je pevka navdušila s svojim energičnim nastopom.

Na pustni torek so se na Otroškem karnevalu v športni dvorani najbolj zabavali otroci litijskih in šmarskih vrtcev ter OŠ Gradec in OŠ Litija. Pod mentorstvom pedagoginj je veliko razredov pripravilo skupinske maske. Tudi večina ostalih se je izjemno lepo našemilo, plesali in peli so na glasbo Pikolovcev, v družbi maskot Litka in Tačka.

Dogodke letošnjega Litijskega karnevala, ki so potekali na prostem je popestrila sejemska ponudba. Najbolje sprejete so bile stojnice Društva kmetic Litija in Šmartno. Oba dneva smo pojedli vse krofe, flancate in ocvirkove potice.

 Organizatorji Litijskega karnevala 2019: Občina Litija, Javni zavod za kulturo, mladino in šport Litija, Turistično društvo Litija in Čebelarska zveza Slovenije se zahvaljujemo vsem sodelujočim na karnevalu. Zahvala sponzorjem Litijskega karnevala 2019: Spar Hipermarket Litija, Restavracija Mona Liza, Trgograd, Pino gradbeni inženering, Omahen Transport in As Teprom;  zahvala tudi številnim donatorjem.

 Predvsem se zahvaljujemo vsem Litijanom in gostom za tako množičen obisk prireditev. Uspešno smo priklicali pomlad.

Fotografije karnevalskih dogodkih vidite na: www.litija.si/objava/117691 in www.facebook.com/litijski.karneval.

Prva dama na Približevanjih

februar 19th, 2019

“Jaz sem Štefka,” je rekla in se pogovarjala, kot da smo že od nekdaj stari znanci. Bila je prva dama samostojne Slovenije, ki je orala ledino tako v protokolu kot obveznostih soproge predsednika države. Postavila je visoke standarde, morda celo previsoke za današnji čas. Omikana, razgledana, spoštljiva in neizmerno pozitivna osebnost, ki so ji starši položili na srce, da je znanje tisto, ki rešuje tudi v najtežjih življenjskih situacijah. In le-to jo je vedno reševalo v turbulentnih časih nastajanja naše nove države. Naše spoštovanje in poklon, gospa Štefka, in hvala, da ste nas obiskali!

 

Boksarsko srce na našem odru

februar 15th, 2019

Iztok in Domen Valič sta z odlično igro v predstavi Boksarsko srce (Valič Teater)  nasmejala in navdušila naše abonente. Predstava poleg humorja gledalca potegne k razmišljanju o  življenju, o realnosti, ki  nam je vsem blizu ali pa nam kmalu bo. Hvala g. Iztoku in g. Domnu za nepozaben gledališki večer!

 

Kulturno in srčno. Kultura smo ljudje 2019

februar 11th, 2019

Ob slovenskem kulturnem prazniku v Kulturnem centru Litija, četrtek, 7. februar, na predvečer praznika…

Letošnji večer je bil poln glasbe, ki nam je vsem segla do srca in besed, ki so nas  povabile k razmišljanju, o kulturi včeraj, danes in jutri. Osrednji govornik je bil pesnik, prevajalec in prejemnik številnih nagrad, Aleš Šteger. Razmišljal je o  naslovu naše prireditve “Kultura smo ljudje”, za katere pravi, da so ključne, precej tehtne, obenem pa tudi zvite, večpomenske in izmuzljive.  Nana Milčinski je poleg čudovite glasbe, ki jo ustvarja z vrhunsko zasedbo glasbenikov,  tudi dramaturginja, gledališka režiserka in režiserka sinhronizacij risank. Pesmi, ki so nam jih predstavili ta večer, so bile delček predstavitve, ki jo Nana posveča svojemu legendarnemu dedku Franu Milčinskemu – Ježku, ki je tudi avtor besedil. Čutno, lepo, nepozabno. Zbor sv. Nikolaja z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič pa je z vrhunsko izvedbo ljudskih pesmi zaključil bogato kulturno prireditev. Vse prisotne je nagovoril tudi župan Franci Rokavec, program je povezovala Aleksandra Mavretič. Naj  zaključim z mislimi Aleša Štegarja: “Kultura se začne s poslušanjem. Samih sebe in najbližjih. Slišimo jih že kot odmeve, še ko smo zarodek v maternici. Konča se z govorjenjem zadnjih besed in potem spet s poslušanjem. Znanstveniki menijo, da ob človeški smrti najdlje od reciptornih organov deluje sluh. Človek samo sliši, potem večinoma blebeta neumnosti in občasno govori resnico, potem spet samo sliši in gre. Le kdor posluša, ve, koliko truda, notranjih bojev in vztrajnosti je potrebno, da nastane kaj dobrega, skladnega, izvirnega, v prid vsem. Le kdor posluša, ceni prizadevanja in ve za pomen kulture in umetnosti.”

Hvala vsem. Lepo je bilo.

V avli Kulturnega centra na ogled pregledna razstava 2018 – Društvo LILA

februar 7th, 2019

V ponedeljek, 4. februarja smo se avli Kulturnega centra srečali z ustvarjalci Društva LILA, ki so pri nas postavili pregledno razstavo likovnih del iz leta 2018, saj je bilo lansko leto zanje zelo uspešno. Poleg zlatih, srebrnih in bronastih plaket so prejeli tudi Zlato plaketo, ki jo podeljuje Zveza likovnih društev Slovenije za uspešno sodelovanje pri izvajanju projekta Zlata paleta 2018.  Čestitke vsem ustvarjalcem. Kulturni dogodek je popestrila Pritrkovalska skupina Šmartin iz Šmartna, prisluhnili smo tudi poeziji sekcije društva LILA, LILA piše ter bili navdušeni nad predstavljenim bogatim delovanjem društva v lanskem letu. Razstavo si lahko ogledate vsak delovnik od 8.00-12.00, v času dogodkov in po dogovoru na: 01-8900200.

Kakec na otroški matineji

februar 7th, 2019

Matineja 2. februarja je imela prav zanimivo temo in odlično Gledališče Fru Fru je s svojimi lutkami in izvedbo navdušilo številne poslušalce. Krtek Zlatko je s svojimi prijatelji povedal marsikaj zanimivega o kakcih.

Iskren, iskriv, duhovit večer z Adijem Smolarjem na Približevanjih!

januar 29th, 2019

Prva Približevanja v novi sezoni smo preživeli z nepozabnim Adijem Smolarjem. Z nami je delil življenjske misli v zanimivih zgodbah, na način kot zna le Adi Smolar – iskreno, duhovito, humorno in iskrivo. Seveda ni prišel brez svoje kitare, zato tudi prepevanja ni manjkalo. Hvala. g. Adi, za nepozaben večer poln smeha in resnic, ki se jih bomo trudili zapomniti.

Lado Bizovičar, Gašper Konec in Pihalni orkester Litija – navdušenje!

januar 29th, 2019

V ponedeljek, 25. januarja smo se nasmejali odlični Predstavi za vsako priložnost v izvedbi Lada Bizovičarja in Gašperja Konca! Če si predstave še niste ogledali, vabljeni v gledališče. Izvirno, zabavno, sproščeno! Tako kot zna samo Lado! Hvala tudi Pihalnemu orkestru Litija za presenečenje!

Klovn prinesel veselje in navdušenje

januar 21st, 2019

V soboto, 19. januarja smo v Kulturnem centru gostili Teater Cizamo in predstavo Sirkec, Sirkec. Srečni in nasmejani obrazi številnih obiskovalcev so zapuščali dvorano! Hvala odličnemu klovnu za nepozabno urico!

4. abonmajska predstava z Šentjakobskim gledališčem

januar 17th, 2019

10. januarja smo si v Kutlturnem centru Litija ogledali komedijo Šentjakobskega gledališča z naslovom O mrtvih samo dobro. Igralska ekipa je nasmejala polno dvorano in preživela lep gledališki večer. Hvala odlični ekipi.

Babica zima ni šla na jug in tudi Božiček je prišel

december 11th, 2018

Na zadnji matineji v letošnjem letu smo vsi uživali na odlični predstavi Miškinega gledališča, smejali smo se in sodelovali, da je babica Zima prišla nazaj in priklicali tudi Božička, ki je številnim obiskovalcem prinesel tudi darilce.