Stari leseni most

Stalne zbirke

Most – misel, ki povezuje …

“1. aprila je bila slavnostna otvoritev mostu čez Savo pri Litiji. Most je zelo pomemben zaradi povezave med Spodnjo Kranjsko in c. k. južno železniško progo. Dovoljenje za gradnjo je izdalo Ministrstvo za trgovino, obrt in javne gradnje leta 1854. Gradil ga je podjetnik Max Stepitschnegg (tesarski mojster iz Celja) pod vodstvom c.k. deželne direkcije za Kranjsko po njihovem načrtu.

Most, ki se nahaja nasproti kraja Litija, ima na obeh straneh masivne opore iz kamnitih kvadrov in 12 travej iz smrekovine. Gornji del mostu je iz lesa, na obeh straneh je ograja, v dolžino meri 84 dunajskih klaftrov, v višino 18 čevljev pri najmanjšem vodostaju in v širino 18 čevljev. Ograja da objektu rahlo všečen izgled. Gradnja mostu je povezana z nemalo težavami. Zabijanje 144 kosov 5 klaftrov dolgih pilotov je bilo težko zaradi trdih plasti kamnin. Uporabiti je bilo treba 25 funtov težke pilote in umetne zabijalce z 16 stotov težkim zabijačem in višino giba 16 čevljev, da so vdrli v dno in bili kos trdim plastem kamnin.

Stroški gradnje mostu z nakupom zemljišča s stavbami vred za oba dovoza znašajo 32.000 fl.

Občini Šmartno in Litija ste na svoje stroške dale na sredi mostu postaviti visok križ z dobro pozlačenim Odrešenikom iz litega železa in nasproti lepo svetilko za nočno razsvetljavo.

Na svečani otvoritvi so bili na obeh straneh dovoza postavljeni 3 klaftre visoki, z listnatimi venci in trikotnimi zastavicami okrašeni stebri in vzdolž ograje so bile na obeh straneh rože, festoni in majhne jelke, ki so dale mostu prijazen izgled.

Gospod c. k. kraljevi namestnik je bil povabljen na slavnostno otvoritev mostu, ki jo je vodil gospod dekan iz Šmartnega, Burger, s pomočjo dveh duhovnikov. Ko je kraljevi namestnik prispel z vlakom na postajo v Litiji je igrala glasbena skupina iz Ljubljane. Ljudsko himno, ki jo je po otvoritvi na sredi mostu navdušeno pela množica ljudi, je spremljalo nenehno grmenje možnarjev, ki se je slišalo iz vzpetine nad Litiji. Ob sedmih zvečer, ko je kraljevi namestnik zapustil Litijo je bil cel most praznično osvetljen, možnarji so pokali, igrali so himno, ognjemet in rakete so naredile ta za industrijo in promet Kranjske pomemben dan še bolj veličasten.”

Tako ga časnik Laibacher Zeitung opisuje leta 1855 ob njegovi otvoritvi. S svojimi 159 metri v dolžino in 5,4 metri v širino je bil za tiste čase prav veličastna podoba, na katero so bili Litijani še posebej ponosni, poleg tega pa jim je neizmerno olajšal prehod med obema bregovoma Save. Do takrat so se morali namreč posluževati čolnov, ki so jih krmarili izkušeni brodarji, da so dosegli nasprotni breg. Leta 1973 ga je nato nadomestila nova betonska konstrukcija nekaj metrov nižje ob savskem toku. Njegov les so meščani porabili za gradnjo različnih objektov in v druge namene, ohranilo se je le nekaj ostankov “joh”, oz. lesenih podpornih elementov.

Mestni muzej Litija je temu prvemu mostu v Zasavju v spomin pripravil edinstveno razstavo v novih muzejskih prostorih v stari sodniji, ki se dotika življenja meščanov z mostom in s pomočjo filmske projekcije prikazuje vsakdanje podobe mostu in ljudi, ki so ga uporabljali. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi stare fotografije Litijanov na mostu in zbirko obogatijo s svojim vedenjem o lokalni preteklosti s tem, da v knjigo dopišejo imena oseb in druge zanimivosti.

Razstava je odprta vsak ponedeljek in sredo od 10h do 12h in od 17h do 19h ter ob sobotah od 10h do 12h, oziroma za večje skupine po dogovoru na 031 689 160 (kustosinja: Helena Hauptman).